PORTPAROL azerbejdžanskog ministarstva spoljnih poslova Ajkan Hadžizada saopštio je danas da je Jermenija pristala da vrati Azerbejdžanu četiri sela koja se nalaze na njihovoj zajedničkoj granici.

ПОСТИГНУГ ДОГОВОР: Јерменија пристала да врати Азербејџану четири села у пограничној области

Foto: Vikipedija

– Kao rezultat osmog sastanka državnih komisija o razgraničenju državne granice između Azerbejdžana i Jermenije, Jermenija je pristala da vrati četiri sela Azerbejdžana koja su bila pod okupacijom od početka 1990-ih godina naveo je Hadžizada na društvenoj mreži X.

Azerbejdžanski zvaničnici su prethodno poručili da je povratak sela neophodan uslov za mirovni sporazum kojim bi se okončao trodecenijski sukob dve zemlje, koje su bile deo Sovjetskog Saveza.

Sporazum koji je danas postignut je do sada najjasniji znak napretka u pregovorima dve strane, piše Rojters.

Posle dva velika vojna sukoba, situacija se dramatično promenila u korist Azerbejdžana prošlog septembra kada su njegove snage izvele munjevitu ofanzivu koja je za cilj imala povratak kontrole nad regionom Nagorno-Karabah, gde su etnički Jermeni uživali de fakto nezavisnost od sredine 1990-ih godina, navodi agencija.

BONUS VIDEO: MOĆNO DEJSTVO OKLOPNIH VOZILA: Pogledajte naoružanje Vojske Srbije na Pešteru

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

VLADICA IZ ORMARA IZVUKAO ZMIJU DUGU CEO METAR: Neverovatan slučaj u Vranju - Čuju se ženski vrisci, kamera sve snimila (VIDEO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Originalni tekst