FoNetdanas 00:26

Postavljen novi direktor Republičkog zavoda za statistiku 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Vlada Srbije postavila je Branka Josipovića za vršioca dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Josipović je prema rešenju Vlade Srbije imenovan na ovu funkciju danas, a na period od šest meseci. Do danas je Josipović bio pomoćnik bivšeg direktora Miladina Kovačevića, koji je nedavno preminuo.

Branko Josipović je rođen 1974. godine u Valjevu. Diplomirao je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i po obrazovanju je diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva. U Republičkom zavodu za statistiku radi od 2003. godine. Do 2010. radio je na poziciji projektanta informacionih sistema, od 2010. do 2019. bio je načelnik područnog odeljenja RZS-a u Valjevu. Od aprila 2019. je obavljao funkciju pomoćnika direktora Sektora za područne statističke i analitičke centre, prenosi N1.

Kao pomoćnik direktora bio je odgovoran za aktivnosti prikupljanja, obradu i analizu podataka, kao i za modernizaciju rada RZS-a, organizovao je i sprovodio istraživanja od posebnog državnog interesa.

Pored zaduženja pomoćnika direktora, Josipović je bio odgovoran i za razvoj i implementaciju Sistema podrške u odlučivanju, koji je RZS postavio na centralno mesto kada je reč o obradi i analizi podataka sa ciljem dostavljanja ključnih informacija donosiocima odluka u Republici Srbiji, kao i za razvoj i implementaciju Sistema brzih istraživanja za predikciju ekonomskih indikatora.

Branko Josipović je član više međunarodnih ekspertskih timova, s ciljem unapređenja rada evropskih i svetskih zvaničnih statistika.

Stalni je član međunarodnog tela UNECE za primenu inovativnih rešenja u modernizaciji rada statističkih institucija.

Stalni je član UN grupe za praćenje svih aktivnosti na modernizaciji globalnog sistema zvanične statistike.

Saradnik je časopisa MAT, autor je i koautor serija članaka o ocenama stanja u različitim industrijskim granama i predikcijama glavnih ekonomskih indikatora i kretanja, navedeno je na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. i 16. jun 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.

– Minja Miletić, TV novinarka

Originalni tekst