ROBNA razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Italijom u prošloj godini iznosila je više od pola milijarde evra i činila je više od 12% vrednosti ukupne trgovinske robne razmene sa ovom zemljom.

ПОСЛОВНИ ФОРУМ У ТРСТУ Момировић: Италија је велика шанса за пласман наших пољопривредних производа (ФОТО)

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

To je rekao ministar Tomislav Momirović tokom izlaganja na panelu u okviru Poslovnog foruma Srbija – Italija u Trstu.

Poslovnom forumu u Trstu pored nekoliko ministara iz Srbije i Italije prisustvuje i veliki broj privrednika iz obe zemlje.

– Kada govorimo o našem ukupnom izvozu u Italiju, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi učestvovali su sa udelom od 17,1%. Trećinu čine žitarice, a ukupan izvoz je bio preko 300 miliona evra. Italija je i prvo izvozno tržište za stočnu hranu za naše poljoprivrednike. Na ovo tržište plasiramo više od trećine ukupnog izvoza stočne hrane iz Srbije u svet i kada vidimo ove podatke potpuno je jasno koliko je Italija strateški važan trgovinski partner Srbije – izjavio je ministar Momirović tokom Panela posvećenog cirkularnoj ekonomiji, a kome je prisistvovao veliki broj italijanskih i srpskih privrednika.

Srbija i Italija su tradicionalno veoma bliski trgovinski partneri, a tome svedoči i ukupna trgovinska razmena u 2023. godini koja je iznosila je 4,5 milijardi evra, od čega je naš izvoz bio blizu 2 milijarde evra, zaključio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst