Poslednja 24 sata u Srbiji registrovano dosad najviše zaraženih i umrlih: Preminulo 57 osoba, 7.780 novoinficiranih

U poslednjih 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 22.404 osoba, od čega je 7.780 bilo pozitivno. Preminulo je 57 osoba.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović danas je obišao privremenu kovid bolnicu u beogradskoj Areni / Foto: Jovo Mamula/Ministarstvo odbrane
Ministar odbrane Nebojša Stefanović danas je obišao privremenu kovid bolnicu u beogradskoj Areni / Foto: Jovo Mamula/Ministarstvo odbrane

Na respiratorima se nalazi 245 pacijenata.

Da će broj zaraženih i preminulih danas biti veći nego juče, prethodno je najavila premijerka Ana Brnabić.

U Srbiji je trenutno zaraženo 2.434 zdravstvena radnika, od čega je 66 hospitalizovano.

Od 7.780 slučajeva zaraze koji su potvrđeni u poslednja 24 sata najviše ih je u Beogradu – 2.033.

Slede Novi Sad sa 586 slučajeva zaraze, Kragujevac 396, Pančevo 235, Niš 231, Kraljevo 199, Čačak 174, Smederevo 145, Subotica 126, Valjevo 123, Bačka Palanka i Kruševac po 102, Bor 89, Požarevac 84, Zrenjanin 83, Vranje 82, Šabac i Smederevska Palanka po 80, Paraćin 76, Užice 74, Zaječar 70, dok ostala mesta imaju manje od 70 novozaraženih.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 922 korisnika i 519 zaposlenih.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ukupan broj izlečenih korisnika tih ustanova je 1.290, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 550.

"Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji", navodi se u saopštenju.

Petoro preminulih u Čačku

Među preminulima u poslednja 24 časa je i pet osoba koji su preminuli na kovid odeljenju Opšte bolnice u Čačku.

Sve je više zaraženog medicinskog osoblja, a u Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Leskovcu infekcija koronavirusom je potvrđena kod 61 zdravstvenog radnika, na samom početku masovnog testiranja koje je počelo pre dva dana.

Direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević je rekao da je plan da se do 30. novembra završi testiranje svih 1.400 zdravstvenih radnika i pomoćnog osoblja. Kako je naveo, među zaraženim ima lekara, medicinskih sestara i tehničara, spremačica i jedan vozač.

Stevanović: Svi sa simptomima zaraze ubuduće će morati prvo da se jave u kovid ambulante

Danas je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, doneta nova odluka da će svi građani sa simptomima zaraze ubuduće će morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo bila urađena dijagnostika.

"Oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja", rekao je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da, kada bi svi nosili maske, bar 95 odsto, moglo bi da se živi normalno i ne bi se pričalo o zatvaranju.

"Kada se nose maske nešto preko 60 odsto, onda imamo ovakvu situaciju", istakao je Kon.

Dodao je da se rezultati mera, koje su stupile na snagu u utorak i onih od prošlog utorka, mogu očekivati u toku naredne dve nedelje.

"Očekuje se da dođe do usporenja aktivnosti virusa, ali vrlo su visoki brojevi, tako da će pritisak biti veliki. Oko sredine decembra se može očekivati poboljšanje u ciframa", rekao je Kon.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je Štark arenu u Beogradu. One rekao da je ona najveća privremena kovid bolnica u našoj zemlji, "u kojoj oko 500 pacijenata svakoga dana dobija hranu, potrebnu medicinsku negu, kiseoničku potporu i gde im se pruža svaka moguća pažnja".

Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša upozorio je ranije danas da je situacija u Srbiji sa koronavirusom veoma ozbiljna i zemlja je u proteklih sedam dana po broju novoobolelih na 100.000 stanovnika među tri vodeće.

"Ja sam se nadao da će se poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji desiti pre sredine decembra, ali sada to očekivanje nije realno. Videćemo za nedelju dana gde smo", rekao je on.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je da su koronavirusom zaražena 153 vozača Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd.

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici nove mere za suzbijanje epidemije izazvane virusom kovid–19, koje se odnose na učenike osnovnih i srednjih škola. U periodu od 30. novembra do početka zimskog raspusta, 21. decembra, nastava će se za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola, izvoditi na daljinu.

Takođe, Vlada je donela odluku da se produži mera skraćenja radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, a prodavnicama i drugim maloprodajnim trgovinskim objektima do 21 čas – do 15. decembra 2020. godine. Sve prethodno usvojene mere ostaju na snazi.

Izvor: Beta, RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article