U Izveštaju o demokratiji 2024. konstatuje se da je putanja BRIKS+ u smislu ekonomskog rasta izuzetna – zemlje BRIKS+ učestvuju sa 37 odsto globalnog BDP-a, a udeo zemalja G7 (grupa najrazvijenijih demokratskih država) smanjen je na 30 odsto. Ulaskom Irana, Saudijske Arabije i UAE dodatno je ojačana ekonomska snaga grupe BRIKS+ koja sada ima tri najveća svetska izvoznika nafte.

Međutim, posmatrano s druge strane, prijem pet novih članica znatno je oborio prosečan Liberalno-demokratski indeks sa ionako niskih 0,33 na 0,21 što dokazuje da građanske slobode, demokratske norme i ljudska prava nisu među važnim kriterijumima za ulazak u BRIKS.

Uporedni podaci pokazuju da je prosečan LDI država članica Grupe 7 – 0,79, a pet država BRIKS-a ima prosečan LDI 0,33, odnosno 0,20 za deset država BRIKS+.

Najveći LDI indeks unutar BRIKS+ imaju Brazil (0,69) i Južna Afrika (0,58), a najniži UAE i Iran (0,09), Rusija (0,08), Saudijska Arabija (0,05) i Kina (0,04). Kina je, po mišljenju istraživača V-Dem instituta, lider autokratije unutar BRIKS+. „Teško je potceniti ulogu koju igra kineski model kao navodno atraktivna autokratska alternativa zapadnom liberalizmu. Svaki tiranin iz Trećeg sveta poslednjih se godina pogledao u ogledalo i zamišljao sebe u odelu Si Đinpinga“, primetio je Johan Norberg u tekstu za Free Society.

Na osnovu svih ovih pokazatelja i posle proširenja Kluba autokratija neizbežno je fundamentalno pitanje o budućnosti i sudbini globalne demokratije.

I pored svega, Johan Norberg je optimista. On smatra da otvorena (demokratska) društva propadaju kada ne veruju u svoje ideale, ne brane ih i ne primenjuju.

CEO TEKST PROČITAJTE U PRAZNIČNOM DVOBROJU NEDELJNIKA KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 25. APRIL

Post Views: 10

Originalni tekst