Prvi teniser sveta Italijan Janik Siner osvojio je večeras titulu na Otvorenom prvenstvo SAD u Njujorku, pošto je u finalu pobedio 12. igrača sveta Amerikanca Tejlora Frica posle tri seta, 6:3, 6:4, 7:5.

Siner je pobedio posle dva sata i 16 minuta i osvojio drugu grend slem titulu u karijeri.

On je poveo 2:0 u prvom setu, a Fric je posle toga vezao tri brejka i preokrenuo. Siner je uzvratio, osvojio tri uzastopna gema i poveo u meču.

Teniseri su u drugom setu osvajali gemove na svoje servise sve do poslednjeg 10. kada je Siner napravio brejk, za osvajanje tog seta.

Fric je u sedmom gemu trećeg seta napravio brejk i posle gema osvojenog na svoj servis poveo je 5:3. Siner je posle toga vezao četiri gema, napravio dva brejka i posle prve meč lopte osvojio prvu titulu na Ju Es openu.

On je postao prvi teniser od Giljerma Vilasa 1977. koji je osvojio prve dve titule na grend slemovima u istoj sezoni. Siner je u januaru trijumfovao na Australijan openu.

Takođe postao je prvi Italijan koji je osvojio titulu na Ju Es openu u singlu.

Siner je osvojio titulu u sred skandala u vezi sa dopingom, pošto je u martu u dva navrata bio pozitivan na anabolički steroid, što je otkriveno nakon što je osvojio titulu na mastersu u Sinsinatiju prošlog meseca.

Fric je igrao u prvom grend slem finalu u karijeri. On je pokušavao da postane prvi američki teniser osvajač grend slem titule od Endija Rodika koji je 2003. godine trijumfovao upravo na Ju Es openu.

Siner je titulu posvetio tetki koja ima zdravstvene probleme.

„Moj poslednji period u karijeri je bio jako težak, ali tu je tim koji me podržava svakog dana, oni su pored mene. Ja volim tenis, treniram za tako nešto, ali postoji i život van toga i želim da posvetim titulu mojoj tetki koja se ne oseća dobro i drago mi je što je i dalje imam u svom životu. Drago mi je što mogu da delim ovako pozitivne trenutke sa njom, važna je u mom životu. Moja najveća želja je dobro zdravlje svima, ali znam da to nekada nije moguće“, dodao je Italijan.

Na kraju je rekao da je uspeo da sačuva mentalnu snagu i u teškom periodu, kad je bio osumnjičen za korišćenje nedozvoljenih sredstava, prenosi RTS.

„Verovali smo svi u timu sebi, što je mnogo važno, znali smo da je mentalna strana važna u tenisu, srećan sam i ponosan sam na svoj tim. Ponosni smo na ono što imamo, morate da idete napred i nastavljam sa svojim procesom. Znam da mnogo ljudi gleda ovo i kod kuće, hvala publici i ovde, bilo mi je zaista zadovoljstvo“, zaključio je Siner.

Kako sada izgleda ATP lista

Srpski teniser Novak Đoković pokvario je plasman za dve pozicije i na danas objavljenoj ATP listi zauzima četvrto mesto.

Đoković je četvrti sa 5.560 bodova. On nije uspeo da odbrani titulu na Ju Es openu, pošto je eliminisan u trećem kolu porazom od Australijanca Aleksa Popirina u četiri seta i izgubio je 1.900 bodova.

Prednost na prvom mestu uvećao je Italijan Janik Siner (11.180), koji je sinoć osvojio titulu u Njujorku pobedom u tri seta protiv Amerikanca Tejlora Frica, koji je napredovao za pet mesta, na sedmo.

Nemački teniser Aleksandar Zverev popeo se za dva mesta, na drugo, dok je Španac Karlos Alkaras zadržao treće mesto.

Ruski teniseri Danil Medvedev i Andrej Rubljov zadržali su peto i šesto mesto, dok su za po jedno mesto plasman pokvarili Poljak Hubert Hurkač, Norvežanin Kasper Rud i Grigor Dimitrov iz Bugarske, pa zauzimaju osmo, deveto i 10. mesto.

Od srpskih tenisera Miomir Kecmanović napredovao je za jedno mesto, na 53. sa 980 bodova, a za jednu poziciju plasman je popravio i Dušan Lajović i sada je 65. igrač sveta sa 811 bodova. Laslo Đere pao je za 10 mesta na 119. sa 491 bodom, a Hamad Međedović napredovao je za jedno mesto, do 136. da 440 bodova.

ATP lista:

1. Janik Siner (Italija) 11.180
2. Aleksandar Zverev (Nemačka) 7.075
3. Karlos Alkaras (Španija) 6.690
4. Novak Đoković (Srbija) 5.560
5. Danil Medvedev (Rusija) 5.475
6. Andrej Rubljov (Rusija) 4.645
7. Tejlor Fric (SAD) 4.060
8. Hubert Hurkač (Poljska) 4.060
9. Kasper Rud (Norveška) 4.010
10. Grigor Dimitrov (Bugarska) 3.965
————————————————
53. Miomir Kecmanović (Srbija) 980
————————————————
65. Dušan Lajović (Srbija) 811

Post Views: 98

Originalni tekst