Poslanici usvojili rebalans budžeta, sledi rasprava o izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

12.11.2020 11:52

Pred poslanicima Skupštine Srbije danas će se naći Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Prethodno je parlament uvojio drugi rebalans budžeta za 2020. godinu.

Skupština Srbije, 2020 / Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, 2020 / Foto: Srđan Ilić

Predsednik parlamenta Ivica Dačić sazvao je Treću sednicu Drugog redovnog zasedanja za danas sa početkom u 12.00 časova sa jednom tačkom dnevnog reda – Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Vlada je ovaj Predlog zakona, koji predviđa uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica, usvojila pre nedelju dana.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, kako je saopšteno, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

Prethodno su poslanici Skupštine Srbije na drugoj sednici Drugog redovnog zasedanja usvojili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu.

Parlament je u utorak završio načelni pretres Predloga ovog zakona, kojim su predviđeni prihodi od 1.291,4 milijarde dinara, što je za 46,5 milijardi više u odnosu na prethodni rebalans, dok su rashodi uvećani za 148,59 milijardi, na 1.774,4 milijarde dinara, tako da će deficit iznositi 483 milijarde dinara.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je cilj da se dodatno ojačaju napori u borbi protiv koronavirusa.

On je istakao da se izdvaja devet milijardi za završetak izgradnje dve kovid bolnice i njihovo opremanje, za nabavku lekova i medicinske opreme, ali i da će se novac ulagati u kapitalne projekte, kao što su završetak obilaznice oko Beograda i Moravski koridor.

Fiskalni savet ocenio je da je Rebalansom predviđen rekordno visok deficit od 8,8 odsto BDP-a.

"Ovo je ubedljivo najveći fiskalni deficit Srbije od kad se o tome objavljuju podaci i veći je za oko 40 odsto u odnosu do sada najveće ostvarene deficite iz 2012. i 2014. godine. Uz to, komparativna analiza pokazuje da će deficit Srbije u 2020. biti i među najvećim u jugoistočnoj Evropi, gde će u proseku iznositi 7,5 odsto BDP-a", navodi se u analizi predloga rebalansa budžeta i dodaje da se to sve ne može objasniti samo uticajem pada BDP-a na javne prihode i neposrednim troškom sprovedenih antikriznih mera.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article