Poslanici sutra glasaju o Kodeksu ponašanja

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Aleksandar Martinović izjavio je danas da će usvajanje Kodeksa o ponašanju poslanika unaprediti političku kultura u parlamentu. O njemu će, kako je najavljeno, glasati sutra.

Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić

Obrazlažući predlog Kodeksa Martinović je rekao da poslanici ne treba jedni druge da gledaju kao neprijatelje bez obzira iz koje je ko partije, da su poslanici samo neistomišljenici i dužni su da pristojno razgovaraju.

Dodao je da u prethodnom sazivu nije bilo konsenzusa jer su neki mislili "da treba u Skupštini da se fizički obračunavaju, unose kamenje, upadaju u kabinet predsednice", ali da je sadašnji saziv postigao konsenzus.

Martinović je rekao da je prihvatio sve amandmane koje je predložio njegov stranački kolega Vladimir Orlić kojim se između ostalog predviđa formiranje Komisije za etiku kao posebnog tela koji bi se bavio kontrolom suprostavljenih interesa poslanika.

Poslanici vladajuće koalicije u dosadašnjoj raspravi najavili su podršku predlogu, a kako je najavljeno, o tome će se glasati sutra.

Poslanici Skupštine Srbije su danas pre redovne pauze glasali o devet tačaka dnevnog reda o kadrovskim rešenjima koja su danas razmatrali. Izabrani su novi članovi Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, i više predsednika sudova širom Srbije.

Poslanici su izabrali i predsednika i jednog člana Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Otvoreni parlament je juče saopštio da zahteva povlačenje Predloga kodeksa ponašanja narodnih poslanika iz procedure jer preti da postane još jedno sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, umesto instrument koji bi jačao parlamentarni integritet, vladavinu prava i poverenje građana. Ukoliko ovakav tekst Kodeksa bude usvojen, upozoravaju, on neće poslužiti borbi protiv korupcije i zaštiti javnog interesa.

U predloženom kodeksu se, pored ostalog, navodi da je poslanik dužan da savesno obavlja poslaničku funkciju, uvažava druge poslanike, govorom ne postiče mržnju i nasilje, ne unosi u salu u kojoj se održava sednica, simbole i obeležja političke stranke i strane države, osim diskretnih obeležja političke stranke.

Među nedozvoljenim postupcima, pored ostalih, su i zloupotreba poslaničke funkcije radi lične ili koristi partije i davanje netačnih informacija koje bi štetile ugledu Skupštine.

Grupa država protiv korupcije (GRECO), koje je telo Saveta Evrope, godinama upozorava na ispunjavanje preporuka ovog tela koja se odnosi na usvajanje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika iako tu obavezu ima i po Poslovniku Narodne skupštine još od 2010.

Predlog kodeksa ponašanja narodnih poslanika možete pogledati ovde.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article