Poslanici Skupštine Srbije danas raspravljaju o rebalansu budžeta

Pre 15min

Poslanici Skupštine Srbije danas raspravljaju o predlogu drugog rebalansa budžeta za 2020. godinu. Fiskalni savet ocenio je da novi rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji je predložila Vlada Srbije, pokazuje da je zdravstvena kriza pogodila budžet znatno više od očekivanja, usled nerešenih problema iz ranijeg perioda, te da će biti izazov da se javne finansije ponovo stave pod kontrolu.

Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić

Vlada Srbije je prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta usvojila u aprilu, kako bi predvidela dodatne rashode za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa.

Drugim rebalansom budžeta predviđeni su prihodi od 1.291,4 milijarde dinara, što je za 46,5 milijardi više u odnosu na prethodni rebalans, dok su rashodi uvećani za 148,59 milijardi, na 1.774,4 milijarde dinara, tako da će deficit iznositi 483 milijarde dinara.

Projekcija privrednog rasta za 2020. godinu revidirana je naviše sa minus 1,8 odsto na minus jedan odsto.

Svi prihodi budžeta, izuzev poreza na dodatu vrednost (PDV) planirani su u većem iznosu.

U okviru rashoda budžeta dodatna sredstva su opredeljena za opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala.

Povećane su isplate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za nabavku neophodne opreme i lekova u cilju sprečavanja širenja bolesti i obezbeđenja kvalitetnije zdravstvene zaštite.

Rebalansom budžeta takođe su opredeljena sredstva za kapitalne projekte, produženo sprovođenje programa mera ekonomske pomoći, subvencije za podršku turističkim agencijama, zatim veće isplate za održavanje državnih puteva, izgradnju autoputeva, kao i za direktne podsticaje u poljoprivredi.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o predlogu rebalansu trajati duplo više nego što je uobičajeno, odnosno da će o tome poslanici raspravljati deset sati, a ne pet sati kao što je uobičajeno.

"Srbija će najverovatnije proći, po svim pokazateljima i prognozama, sa najmanjim padom proizvodnje, odnosno BDP i sa dobrim osnovama da ostvari visoke stope rasta u sledećim godinama, što bi kumulativno moglo da donese u naredne dve godine i rast od 10 odsto", rekao je Dačić i dodao da je to priprema za budžet za iduću godinu koja će uslediti narednog meseca.

Vlada Srbije je pre pet dana usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu.

Fiskalni savet navodi da je Rebalansom predviđen rekordno visok deficit republičkog budžeta od 483 milijardi dinara, što je 8,8 odsto BDP-a, dok je na nivou opšte države planiran deficit od 492 milijardi dinara (8,9% BDP-a).

"Ovo je ubedljivo najveći fiskalni deficit Srbije od kad se o tome objavljuju podaci i veći je za oko 40 odsto u odnosu do sada najveće ostvarene deficite iz 2012. i 2014. godine. Uz to, komparativna analiza pokazuje da će deficit Srbije u 2020. biti i među najvećim u jugoistočnoj Evropi, gde će u proseku iznositi 7,5 odsto BDP-a", navodi se u analizi predloga rebalansa budžeta i dodaje da se to sve ne može objasniti samo uticajem pada BDP-a na javne prihode i neposrednim troškom sprovedenih antikriznih mera.

"Dobar deo deficita u 2020. nastao je zapravo tako što je zdravstvena kriza ogolila probleme koji su duži niz godina gurani pod tepih", ocenjuje Fiskalni savet.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article