Poslanici razmatraju finansijske zakone: Rasprava o kriptovalutama, akcizama, porezu na dobit…

15.12.2020 14:47

Ministar finansija Siniša Mali obrazložio je 12 od 14 predloga zakona o kojima poslanici Skupštine Srbije danas raspravljaju.

Siniša Mali Foto: Ministarstvo finansija
Siniša Mali Foto: Ministarstvo finansija

Ministar je rekao da je zakon o digitalnoj imovini nov i da se njime reguliše šta je kripto imovina i uređuje pitanje trgovine i upotrebe kriptovaluta od kojih je najpoznatija bitkoin.

Zakonom o fiskalizaciji biće omogućena jača borba protiv sive ekonomije, naročito jer je poslednji takav zakon donet pre 15 godina, a od tada je, kako je rekao Siniša Mali, "tehnologija napredovala i Srbija želi da ide u korak sa svetom".

"Najvažnija izmena na mogućnost poreske uprave da ima kontrolu nad prometom preko fiskalnih uređaja" rekao je ministar i dodao da će taj zakon stupiti na snagu 1. januara 2022. godine.

Kada je reč o vraćanju imovine, utvrđuje se dinamika emitovanja obveznica, jer će onima kojima se duguje do 1.000 evra odmah biti isplaćeno, a za druge će biti štampane obveznice, rekao je Mali.

Ostali finansijski zakoni se, kako je dodao ministar finansija, uglavnom usklađuju sa novim zakonima o digitalnoj imovini i alternativnim investicionim fondovima.

Jedna od bitnih izmena je da se neoporezivi deo dohotka podiže sa 16.300 na 18.300 dinara, pošto se, kako je rekao ministar finansija, minimalac od januara povećava za 6,6 odsto.

On je rekao da se novim zakonskim rešenjima rok važenja procene tržišne vrednosti ograničava na dve godine, te da se ukoliko neko prodaje nepokretnost mora imati procenu koja nije starija od tog roka.

Takođe, upis prava svojine za lokalne samouprave produžen je za još godinu dana, jer kako kažu "nisu mogli da završe proces upisa javne svojine zbog pandemije korona virusa".

Ministar Mali istakao je na kraju obraćanja poslanicima da Vlada predlaže da mesečna taksa za javni servis (RTS i RTV) bude veća za 44 dinara, ali taj predlog nije objašnjavao.

On je ponovio da je danas država uplatila minimalac za 12.000 privrednih subjekata, a da će u četvrtak, 17. decembra 1.717.000 penzionera dobiti po 5.000 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali naknadno je obrazložio još dva predloga zakona.

Rekao je da se radi realizacije projekta "Beograd na vodi" do 14. aprila 2022. godine produžava rok za uvrđivanje javnog interesa u posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole.

Pored toga, ministar Mali je istakao važnost sporazuma o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava što će olakšati nabavku lekova.

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas sedmu sednicu drugog redovnog zasedanja na kojoj će razmatrati set finansijskih zakona koje je podnela Vlada Srbije.

Podrška za poskupljenje TV pretplate

U objedinjenoj raspravi poslanici su podržali 14 predloga Vlade za donošenje finansijskih zakona.

Jedino je šef poslaničke grupe "Ujedinjena dolina SDA Sandžaka" Šaip Kamberi, govoreći o zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, pitao na koji će se način primenjivati kada je poverenje u institucije koje treba da ga provedu veoma malo.

"Opšta slika demokratije u Srbiji za manjine, posebno za Albance koji se svakodnevo satanizuju i smatraju dežurnim teroristima, dovodi nas u opravdanu nedoumicu kako će se zakon primeniti i prema političkim neistomišljenicima, opoziciji, organizacijama civilnog društva", rekao je Kamberi.

Ponovio da je demokratija u Srbiji nazadovala, da izbori nisu bili slobodni, da je ovu godinu obeležilo vanredno stanje u kojem se parlament nije sastajao i da su to primetile medjunarodne institucije.

Poslanik Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić najviše je govorio o podršci predlogu za povećanja takse za javne medijske servise.

On je rekao da se RTS brzo organizovao za nastavu za daljinu, a da mu on zamera što njegova stranka godinama bila na RTS-u.

Vujić je zamolio predsednika Skupštine da ako je moguće, ubuduće bude objedinjeno manje tačaka dnevnog reda.

Branimir Jovanović iz SDPS-a je ocenio da je povećanje takse na 299 dinara nepopularno, ali opravdano, i da je javni servis potreban jer su alternativa rijaliti programi neprimerenog sadržaja na privatnim televizijama.

Predloge su podržali i poslanici SPS-a, SPAS-a, SNS-a, Saveza vojvodjanskih Mađara i Stranke pravde i pomirenja.

Na dnevnom redu su zakoni o digitalnoj imovini, o fiskalizaciji, o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju,kao i izmene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Poslanici razmatraju se i izmene Zakona o akcizama, Zakona o porezu na dobit pravnih lica, o porezu na dohodak gradjana, o porezu na dodatu vrednost, Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o tržištu kapitala i Zakona o javnoj svojini.

Poslanici će razmatrati predlog o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, potvrđivanje Sporazuma o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava, ali i o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi".

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o uzajamnom putovanju državljana, zatim Finansijskog ugovora Povezane škole u Srbiji između Srbije i Evropske investicione banke, zatim razmatranje zakona o utvrdjivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid-19.

Poslanici će odlučivati i o kandidatima za člana Fiskalnog saveta, za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i Saveta guvernera Narodne banke Srbije.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article