Poslanici danas raspravljaju o javnim medijskim servisima

Skupština Srbije počela je danas sednicu na čijem dnevnom redu su rasprave o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima, izveštaju EK o napredku Srbije za 2020. godinu i nekoliko međunarodnih sporazuma.

Skupština Srbije, 2020 / Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, 2020 / Foto: Srđan Ilić

Predsednik Skupštine Ivica Dačić uoči zasedanja za TV Prva izjavio je da će poslednja sednica parlamenta u ovoj godini trajati tri dana i da će se danas raspravljati o dopunama Zakona o medijskim servisima i nekoliko međunarodnih sporazuma, a da će izveštaj EK o napredku Srbije u procesu pridruživanja EU na dnevnom redu biti sutra.

Kada je u pitanju izveštaj Evropske komisije, Dačić je rekao da nije previše zadovoljan dinamikom procesa pridruživanja EU.

On je ocenio da je nepravedno što Srbija ove godine nije otvorila ni jedno poglavlje, ali da ozbiljno prihvata da razgovara i uradi svoj deo posla.

Dačić: Razgovori o nastavku međustranačkog dijaloga posle Božića

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da će posle Božića biti nastavljeni razgovori o formatu i temama međustranačkog dijaloga.

On je za TV Prva rekao da će se konsultovati sa evropskim zvaničnicima i da se već čuo sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, jer treba se dogovoriti ko će učestvovati u dijalogu, s obzirom na to da su mnoge stranke opozicije u međuvremenu postale vanparlamentarne.

"Ne misli neko valjda da treba samo Đilas da učestvuje ili Boško Obradović, verovatno svako misli na sebe ali moramo da znamao teme kao i ko će biti pregovarač ispred EP, jer ova dvojica što su do sad bila nisu više poslanici", rekao je Dačić.

Kaže da je parlament ispravio većinu zamerki iz izveštaja EK, da je usvojen Kodeks ponašanja, ima javnih slušanja o zakonima, a nema hitnog postupka u donošenju zakona.

Kada je reč o izmeni Ustava, Dačić je potvrdio da će taj proces početi 2021. godine u delu koji se odnosi na izbor sudija i tužilaca, ali i dodao da to nije jednostavan posao.

Objasnio je da prvo odbor i Skupština treba da se izjasne da li se ulazi u proces promene Ustava, pa se tek onda piše konkretan tekst, koji ponovo prolazi kroz skupštinu, a onda se građani izjašnjavaju na referendumu.

Pred poslanicima će se danas naći dopuna Zakona o javnim medijskim servisima, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Francuske, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Srbije i Japana o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i sprečavanju poreske evazije i izbegavanja.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu Zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za izgradnju autoputa E-80 Niš Merdare, deonica Niš-Pločnik, faza 1, između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article