Poslanici danas o raspravljaju o setu zakona o zaposlenima u državnoj službi i o povećanju plata u javnom sektoru

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas novu sednicu na kojoj će razmatrati set zakona o zaposlenima u državnoj službi. Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović izjavila je danas da će novi sistem plata u javnom sektoru biti u primeni od januara 2022. godine.

Skupština Srbije, 2020 / Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, 2020 / Foto: Srđan Ilić

Obrazlažući četiri zakona u oblasti radnih odnosa i plata u javnom sektoru, ona je u Skupštini Srbije rekla da se rok za početak primene zakona o uređenju plata u javnom sektoru, čija je primena prvobitno planirana za 2021. godinu, pomera pre svega zbog složene epidemiološke situacije koja je otežala sprovođenje reformi.

U zakonu o državnim službenicima za 1. januar 2023. godine, iz istih razloga odlaže se primena zakona o pravilima zapošljavanja na određeno vreme.

Ministarka je zamolila poslanike da se u raspravi ne koncentrišu samo na kritiku zašto se opet odlaže primena zakona, već da znaju da je u toku sveobuhvatna reforma javne uprave i u tom svetlu treba posmatrati sve ove zakone.

Na današnjoj sednici članovi Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojili su u načelu predloge zakona u oblasti radnih odnosa i plata u javnom sektoru, koje je podnela Vlada.

Prema najavama ministar finansija Siniše Malog da je budžetom za 2021. godinu predviđeno povećanje plata u javnom sektoru.

Kako je rekao od 1. januara povećanje plata od pet odsto dobiće medicinski radnici, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja dobiće od 1. aprila.

Povišica od javnog novca za privatne uvrede u parlamentu

Potvrdio je i da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

Kada je reč o zaduživanju, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu je rekla da se Srbija zadužuje za 467 miliona evra za potrebe finansiranja projekta Ruma-Šabac-Loznica.

Dodala je da će se graditi tri deonice, prva je 21 kilometar puta Ruma – Šabac, druga je most preko Save i treća je brza saobraćajnica Šabac – Loznica.

Obradović je pozvala poslanike da glasaju za svih devet tačaka dnevnog reda o kojima se objedinjeno raspravlja.

Poslanici će na ovoj sednici razmatrati i nekoliko kadrovskih rešenja iz oblasti pravosuđa, a na dnevnom redu naći će se i Kodeks ponašanja narodnih poslanika.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article