Portugalska Katolička crkva objavila je da će finansijski kompenzovati žrtve seksualnog nasilja unutar Crkve, a da će iznose odrediti od slučaja do slučaja, što su grupe za zaštitu žrtava kritikovale.

Članovi Portugalske biskupske konferencije (CEP) sastajali su se od ponedeljka u Fatimi, u središnjem Portugalu kako bi, između ostalog, raspravljali o pitanju odšteta, prenosi N1.

Izveštaj iz februara 2023. godine, koji je finansirala Crkva, zaključio je da je tokom sedam decenija seksualno zlostavljano najmanje 4.815 dece, većinom od sveštenika.

Autori tog izveštaja naglasili su da su ti rezultati samo „vrh sante leda“, a predsednik komisije Pedro Streč dodao je da je više od stotinu sveštenika osumnjičenih za zlostavljanje i dalje aktivno unutar Crkve.

Crkva je mesec dana kasnije najavila niz koraka za borbu protiv seksualnog zlostavljanja, ali kritikovana je jer se ti koraci ne smatraju dovoljno snažnim.

Odštetu je već zatražila 21 osoba.

Odbor će odlučivati o iznosu koji će svaka žrtva dobiti, a za isplatu će biti zadužena novoosnovana CEP-ova fondacija. Kriterijumi za visinu iznosa tek se razrađuju.

Antonio Groso, suosnivač grupe koja okuplja žrtve zlostavljanja od članova Katoličke crkve Korakao Silencijado, kritikovao je taj pristup.

„Ne znam koju će mernu jedinicu koristiti za procenu ljudske patnje. Ljudi će morati ponovo da pričaju svoje priče da vide zaslužuju li više ili manje centi“, rekao je Rojtersu, tvrdeći da bi sve žrtve trebalo da dobiju isti iznos.

Originalni tekst