Poznata i popularna pjevačica narodne muzike Željka Jurišić svoj rođendan proslavila je „na terenu“, ali to je tako skoro kod svih onih koji se bave javnim životom.

-Ne dešava se često, ali se izbjeći ne može. I ja bih vooljela da sam rođendan proslavila kod kuće, a ne u Francuskoj. Ali, to je sastavni dio naših života, jer nam posao diktira kako i na koji način da živimo – rekla nam je Jurišić.

Godine idu, prolaze. Da li se bojiš starosti?

-Ne nimalo. Bitno je kako se čovjek osjeća. Neko je nekad rekao, da su godine samo broj. Ja sam jedna zadovoljna i ostvarena žena u životu, sve su mi se kockice posložile. Bože samo zdravlja i sreće i ništa mi više ne treba.

Kako onda stariš, paziš li na ishranu, baviš li se sportom?

-Meni je samo bitno da sam sretna i da su svi oko mene sretni. Sportom se ne bavim, samo gledam kako se drugi istim bave (smijeh). Dosta mi je sporta na nastupima, a osim toga genetika je čudo. Sve u svemu uživam u životu, a o starenju ne razmišljma, jer nemam ni vremena za to. Samo se ponekad začudim kako vrijeme brzo prolazi, dani, mjeseci, godine.

Nekada davno svaka majka se veseila kada sina ispraća u vojsku, a ti si ispratila kćerku u vojsku?

-Moja Andrea je još kao djevojčica imala ili iskazivala želju da bi voljela kada poraste da bude policajka, a isto takvu volju ili želju imala sam i ja, ali meni se nije pružila ta prilika. Onda dolazi ona jednog dana i kaže mi kako je predala papire da postane vojnik. Sve to nisam shvatala ozbiljno, ustvari sve do momenta kada su je pozvali na razgovor. Onda je otišla na obuku u trajanju od dva mjeseca i vjeruj mi, onda sam zaista postala ponosna majka. Do tada nikada u životu u ruci nije držala ni plastično oružje. Onda je njih dvanaestoro dobilo poziv da idu na takmičenje u pucanju i ona je dobila titulu trećeg mjesta od njih dvanaest. Jednostavno je to nekako rođeno s njom.

Da li je nadarena za pjesmu?

-Da jeste i te kako. I ono što je jako zanimljivo, ona će svima i pred svima da pjeva samo meni ne i ne preda mnom. Ona je čak išla sa mnom na snimanje Zvezde Granda, bila se prijavila, ali bila je izabrala da pjeva stranu muziku, ali nisam kako ja tako ni ona znali da se ta vrsta pjesma ne pjeva. Tada je dobila i veliku tremu i odustala je.

Suprug Idriz je uvijek sa tobom na nastupima, kao tvoja sjena je?

-Bez njega ja ne bih bila kompletna. On je moj snaga, moj neiscrpni izvor pozitivne energije. To međusobno poštovanje, povjerenje je veoma bitno. On je meni sve u životu. Devedest posto poslova on završava, a moje je samo da dođem i da otpjevam. Jednostavno smo se pronašli u životu. Sve uspjehe, radosti, ali i tuge dijelimo zajedno, a to je najbitnije da čovjek u životu ima nekog na koga se stopostotno može osloniti. Mi zajedno radimo i na našem zajedničkom privatnom biznisu, a to radimo u Idrizovom rodnom mjestu. Bit će zaista nešto fantastično, jer čovjek mora i treba da misli i na budućnost.

Kada će nove pjesme?

-Bit će dvije nove pjesme, sve je spremno. Ostaje samo da ja nađem vremena i da uđem u studio i sve to snimim. Moram odmorna da uđem u studio da bi sve na kraju ispalo perfektno.

Da li će pjesme biti u stilu Šemse Suljaković?

-Ja uporno pokušavam da dokažem da neću i ne želim da budem ničija kopija. Ja nisam kriva što me svako po boji glasa, načinu interpretacije poredi sa jednom legendom kao što je Šemsa. Ja zaista želim da budem samo Željka Jurišić i niko drugi.

Novu godinu pjevat ćeš u Njemačkoj, tačnije u Štutgartu. I sama si jedno vrijeme živjela u Njemačkoj, ali si se vratila nazad za Bosnu?

-Ja ostajem dio dijaspore, volim da dođem u Evropu, ali da živim u njoj ne. Moja gostovanja su od polovine septembra do polovine marta uglavnom vezana za evropska gostovanja, a onda sam stalno u BiH. Jednostavno ne mogu da napustim državu u kojoj sam rođena, odrasla i koja mi je dosta toga lijepoga dala.

Da li si preslušala nove aalbume Jelene Karleuše?

-Jesam samo jednu i bilo mi je dovoljno. Ali, njoj ne treba ništa zamjeriti to je Jelena, da je drugačija ne bi bila ona.

Bato Šišić

Originalni tekst