Na današnji dan 1975. godine, u Doboju je rođen Enis Bešlagić, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih glumaca. Enis je odrastao u Tešnju, a diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2001. godine. Ostvario je uloge u više od 30 pozorišnih predstava, nizu filmova i tv-serija.

Proslavio se ulogom Šemse u seriji “Naša mala klinika” i Muje u humorističkom serijalu “Mujo i Haso”. Glumio je još u serijama „Viza za budućnost“, „Crna hronika“, „Cimmer fraj“, „Lud, zbunjen, normalan“, „Žene s broja 13“, te filmovima „10 minuta“, „Gori vatra“, „Ljeto u zlatnoj dolini“, „Ivkova Slava“, „Sve džaba“, „Duhovi Sarajeva“, „Montevideo, bog te video: Priča prva“.

Za svoju izvrsnu glumu Bešlagić je počeo dobivati nagrade još u vrijeme studija, kada je osvojio nagradu „Najbolji student“. Između ostalih, dobitnik je i nagrada „Večernjakov ekran“, „Večernjakova ruža“ i „Večernjakov pečat“ za osobu godine.

Osim kao glumac, Enis se dokazao i kao izvrstan televizijski voditelj koji je nasmijavao takmičare i gledaoce u šou „Superpar“ na hrvatskom RTL-u, a bio je i član žirija u svim sezonama popularnog muzičkog šoua „Zvjezdice“.

Enis je poznat i po brojnim dobrim djelima. Tako je 2006. dobio nagradu Ponos Hrvatske jer je izvukao susjeda iz zapaljene kuće, a zatim mu i poklonio 15.000 eura za obnovu. Učestvovao je u više od 200 humanitarnih akcija, a postao je i ambasador humanitarne organizacije “Save The Children” za jugoistočnu Evropu.

I. P.

Originalni tekst