Popović: Započeli smo pregovore da se vakcina Sputnjik V proizvodi i u Srbiji

Počeli su zvanični razgovori o proizvodnji vakcine Sputnjik V na teritoriji Srbije, rekao je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović prilikom posete proizvodnih kapaciteta najvećeg ruskog proizvođača ove vakcine u Rusiji.

Ministar Nenad Popović u poseti organizaciji Generijum
Ministar Nenad Popović u poseti organizaciji Generijum

„Popović je zajedno sa stručnjacima iz Instituta Torlak i Ministarstva zdravlja Republike Srbije održao sastanak sa generalnim direktorom organizacije Generium, Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ministar je istakao da je ovo još jedan dokaz prijateljskih odnosa Srbije i Rusije.

”Zahvaljujući predsedniku Vučiću, ruska strana je odmah odgovorila na naš molbu da se ruska vakcina Sputnjik V proizvodi u Srbiji i sa najvišeg nivoa u ruskom državnom vrhu naloženo je da se iznađe način kako da uspostavimo proizvodnju ove vakcine u Srbiji u najkraćem mogućem roku”, rekao je Popović.

On je istakao da se u ovom trenutku ruske vakcine Sputnjik V, van teritorije Ruske Federacije, proizvode jedino u Kazahstanu.

”Ne treba posebno napominjati koliki značaj će za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi”, dodao je Popović, a prenosi Ministarstvo.

On je istakao da je sa organizacijom Generium potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostvljanju zajedničke proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji i najavio da će u narednim danima ruski stručnjaci posetiti Republiku Srbiju i Institut Torlak kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ova institucija.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, Vera Stoiljković, istakla je da je ovaj institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

”Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate. Uverena sam da bi Institut Torlak, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji”, istakla je Stoiljković.

Prethodno je premijerka naglasila da svi proizvođači vakcina imaju izazov proizvodnje dovoljnih količina, zbog čega je važno da se naša zemlja bori i za to da pokuša da proizvodi vakcine i u Srbiji.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article