Popović: Srbija će prva u Evropi proizvoditi vakcine Sputnjik V

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa delegacijom ruskih stručnjaka, pod čijim nadzorom je juče i danas izvršeno punjenje prvih kontrolnih serija vakcina Sputnjik V na Institutu Torlak u Beogradu.

Srđan Ilić: Nenad Popović
Foto: Srđan Ilić / Nenad Popović

Popović, koji je i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, preneo je da je ruska strana ocenila izuzetnom dinamiku kojom Srbija uspostavlja proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.

Juče su punjene kontrolne serije vakcine komponente 1, a danas kontrolne serije komponente 2, objasnio je Popović, najavivši da će do kraja ove nedelje deo uzoraka biti poslat u Institut Gamaleja u Moskvi, gde će se vršiti analiza kvaliteta napunjenih vakcina.

„Iz Torlaka će u Institut Gamaleja biti poslato ukupno po 1.180 bočica vakcine komponenti 1 i 2, gde će se vršiti provera kvaliteta vakcina proizvedenih na Torlaku u trajanju od 21 dan”, naveo je ministar.

On je istakao da su ruski partneri veoma zadovoljni tehnološkim i kadrovskim kapacitetima Instituta.

Odmah nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, koja podrazumeva transport supstance iz Rusije u posebnim uslovima, punjenje u bočice po najvišim standardima, pakovanje i distribuciju vakcine, kako je rekao, spremni smo da započnemo drugu fazu proizvodnje, a to znači proizvodnju supstance na Institutu Torlak.

“Institut ima znanje i stručnjake za taj poduhvat, ali sigurno će biti neophodno da se kapaciteti unaprede i da se kupi dodatna oprema”, istakao je Popović.

On je ocenio da je ovo istorijski trenutak za Srbiju koja je postala prva zemlja u Evropi koja započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.

“Zahvalni smo predsednicima Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu na bezrezervnoj podršci koju daju uspostavljanju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji”, naglasio je Popović.

U ruskoj ekspertskoj delegaciji koja je posetila Beograd nalazili su se predstavnici Ruskog fonda direktnih investicija, Ministarstva industrije i trgovine, kao i predstavnici ruske farmaceutske kompanije Generijum, jednog od najvećih proizvođača vakcine Sputnjik V na teritoriji Ruske Federacije.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article