Popović: Prve bočice vakcina Sputnjik V iz Torlaka poslate u Moskvu na analize

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je danas da je u prethodna dva dana u beogradskom institutu Torlak napunjeno tri hiljade bočica "vakcina Sputnik komponenti jedan i toliko komponenti dva, od čega se po 1.100 bočica šalje u Moskvu gde će biti 21 dan radi analize".

Vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa, Torlak Foto: Srđan Ilić
Vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa, Torlak Foto: Srđan Ilić

"Oni će odlučiti da li je institut Torlak spreman da započne proizvodnju na ovaj način kao što je sada uradio. Mi se nadamo da će sve biti u redu", rekao je Popović za Radio televiziju Srbije, navodeći da su ruski stručnjaci koji su sada bili na Torlaku odali priznanje za izuzetnu efikasnost.

Prema njegovim rečima, krajem maja bi mogla da otpočne ovakva proizvodnja, "supstanca koja se doprema na specijalan način, biće transportovana na Torlak".

"Nadam se da će već početkom juna prvi građani moći da se vakcinišu vakcinama sa Torlaka", rekao je Popović.

Кako je naveo, "za prvi period govorimo o proizvodnji četiri miliona vakcina na Torlaku do kraja godine, a onda će se krenuti bržom dinamikom".

Prema njegovim rečima, predviđena je i nabavka opreme za "novi ciklus, koji je još važniji, a to je puni ciklus proizvodnje vakcina kada ćemo i supstancu proizvoditi na Torlaku".

Popović je rekao da će se sa ruskim stručnjacima raditi studija šta je sve potrebno kako bi Torlak bio spreman za takvu proizvodnju.

Na Institutu Torlak pre dva dana je počelo punjenje vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa, a najavljeno je da će prve doze moći da budu u upotrebi oko 20. maja.

Vučić: Za Torlak 18 miliona evra

„Država će uložiti 18 miliona evra u kapacitete za punjenje i pakovanje vakcina za kovid, grip, tetanus i difteriju, i još 20 miliona za uređenje prostorija i fasada“, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, ministrima i stručnjacima iz oblasti farmacije i medicine.

Hoćemo da od Torlaka napravimo jednu od najboljih fabrika vakcina u Evropi, poručio je Vučić u poruci na svom Instagram profilu.

"Od danas radimo biznis plan i ulazimo u proces proizvodnje četvorovalente vakcine za grip – i verujemo da ćemo za nekoliko meseci to da završimo", najavio je Vučić.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article