POSLE deset meseci softver za proveru podataka o etničkoj pripadnosti, veri, maternjem jeziku Crnogoraca, aktivan je od juče u 11 časova, a građani mogu sve do 7. oktobra proveravati tačnost podataka o svojim karakteristikama, koji su prikupljeni tokom prošlogodišnjeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, sprovedenom od 3. do 28. decembra 2023.

ПОПИС СТАНОВНИШТВА НА ПРОВЕРИ: Коначни резултати прошлогодишње евиденције у Црној Гори 15. октобра

V.K.

Uprava za statistiku kreirala je posebnu internet stranicu popis 2023.monstat.org, koja je povezana sa softverom za kontrolu segmenta podataka koji se odnosi na pitanja o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, zatim veri, maternjem jeziku, kao i jeziku kojim građanin uobičajeno govori.

Direktor Monstata Miroslav Pejović saopštio je da se 98 odsto podataka iz popisa uparilo sa podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. Na jučerašnjoj sednici parlamentarnog Odbora za praćenje popisa stanovništva kazao je da Monstat ne kasni sa podacima.

– Vi ste glasali za zakonska rešenja, a mi smo ih poštovali i u okviru njih je bio i specijalni softver čija je izrada morala ići preko tendera. Monstatu se ne može spočitati neuspešnost tendera – kazao je Pejović na sednici poslanicima aktuelne državne većine i dodao da je sve, što se odnosi na njih, ispoštovano u skladu sa zakonom, pa otud i da je aplikacija dostupna na više jezika.

Monstat je dan ranije objavio uputstvo za korišćenje aplikacije za proveru etničko-kulturoloških karakteristika prikupljenih popisom.

Srpski ubedljivo prednjači

PREMA nezvaničnim podacima, Crnogoraca je 38,2 odsto, Srba 37,4, Bošnjaka 10,3, Albanaca 5,6, Muslimanan 3,3, Hrvata jedan odsto, Roma 0,7, dok je neizjašnjenih 3,5 odsto. Srpski jezik govori 52,8 odsto, crnogorski 29,3, bosanski 10,1, albanski 5,5, hrvatski 0,8, srpskohrvarski 0,6, dok je neizjašnjenih 0,9 odsto.

– Svesni smo da ima građana koji nisu dovoljno informatički pismeni i naša vrata su im otvorena. Prioritet za proveru ipak ostaje aplikacija – rekao je Pejović.

Podaci će se proveravati unosom statističkog ID, devetocifrenog broja sa kopije popisnice koja je uručena svakom građaninu i jednog od indetifikacionih podataka sa zaglavlja propusnice. Zvanični razlog za ovoliko višemesečno kašnjenje objave rezultata popisa je čak šest tendera koje je Monstat raspisao, najpre za softver, a potom i za reviziju koda softvera kako bi građani mogli da prekontrolišu podatke koje su dali prilikom popisa o naciji, jeziku i veri.

Čekanje se oteglo, a u međuvremenu su pojačane sumnje da se iza svega krije strah od istine – da je broj Srba porastao u odnosu na poslednje prebrojavanje 2011. godine i da je srpski jezik većinski. Stoga gorko deluje sarkastična primedba lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića da bi popis dosada „ručno“ bio završen u Indiji ili Pakistanu, te da su problemi sa softverom bili samo izgovori. Konstatovao je da su zbog onih koji bi bili nezadovoljni rezultatima, ostali građani Crne Gore mesecima čekali da softver proradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

ŠOK SAZNANJA NA SUĐENJU: Zaposleni u Ribnikaru nisu pružili pomoć deci nakon što ih je Kosta upucao?

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji „Takovska 10“ da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Originalni tekst