U napadima nepoznatih vandala četiri trafo-stanice u saveznoj američkoj državi Vašington oštećene su, a više od 10.500 potrošača ostalo je bez struje, saopšteno je danas iz kancelarije okružnog šerifa.

Početkom ovog meseca, oružani napad na dve trafo-stanice u saveznoj državi Severna Karolina na istoku SAD ostavio je desetine hiljada potrošača bez struje – i to na nekoliko dana.

Prethodno, na meti je bilo šest podstanica u državama Vašington i Oregon na zapadu SAD.

Najnoviji napadi u Vašingtonu zaređali su se u nedelju i u ponedeljak, na Božić. Poslednji od njih, u okrugu Pirs, doveo je do privremenog nestanka struje u mestima Kapovsin i Grejem, navela je u saopštenju kancelarije šerifa okruga Pirs.

Prema rečima zvaničnika, nepoznata lica provalila su u ponedeljak uveče zaštitnu ogradu oko trafo-stanice i vandalizovala opremu, što je dovelo do požara i nestanka električne energije u okolini. Požar je ugašen i napajanje strujom ponovo uspostavljeno, ali napadači nisu uhvaćeni.

Lokalna televizija Komo-TV javila je da je u ponedeljak uveče više od 10.500 potrošača ostalo bez struje.

Sličan scenario napada, samo bez izbijanja požara, šerifova kancelarija je prijavila i u prethodna tri slučaja vandalizovanja trafo-stanica, koja su se desila u nedelju, jugoistočno od grada Takome.

Federalni zvaničnici poslednjih meseci upozoravaju da električna mreža u SAD mora da se obezbedi bolje, radi sprečavanja domaćih terorističkih napada.

Originalni tekst