Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je da pisma u vezi s Kosovom, čije slanje svetu najavljuje Aleksandar Vučić, „nemaju veze sa zaštitom pogaženih prava Srba koji tu žive, nego sa njegovim maskiranjem toga što im je uradio u njegovim glasačkom telu“, saopštila je ta stranka, prenosi N1.

„Srbi na Kosovu su iskusili gorke plodove njegovih diplomatskih veština. Preventivne diplomatske akcije se preduzimaju kako bi se uticalo na razvoj situacije, a Vučićeva pisma ne pripadaju tom arsenalu”, rekao je Ponoš.

On je naveo da će Vučić u pismima “osuditi opoziciju šta galami oko pokradenih izbora dok se on bori za Kosovo”, ocenivši da je to „farsa“.

Ponoš je istakao da je Vučić u ovom slučaju posegnuo za „korektivnom diplomatskom akcijom”, kao i da je svaki takav Vučićev potez “osuđen na propast”.

„Korektivne diplomatske akcije, pogotovu u Vučićevom izvođenju, služe prevashodno za pravdanje pred domaćom javnošću. Po pravilu se odnose za poraze koje je Srbija pretrpela – što njegovim direktnim nagodbama, što nesposobnošću”, rekao je Ponoš, navodeći da su „primeri za prvo su Briselski i Ohridski sporazum, a za drugo Vašingtonski sporazum”.

“Briselskim i Ohridskim sporazumom Vučić je dao sve, a za uzvrat tražio samo spoljnu podršku sebi. Tada je saopštio da će napredak u sprovođenju sporazuma između njega i Kurtija biti sastavni deo poglavlja 35 u procesu naših evrointegracija“, podetio je Ponoć.

On je ocenio da je Vučić time „srušio“ sve višegodišnje diplomatske napore da se izbegne ta čvrsta uslovljenost evropskog napretka kooperativnošću oko Kosova.

„Predao je Kosovo i svezao nam oko vrata, kao kamen, kooperativnost oko implementacije kosovske državnosti na našem na evropskom putu”, rekao je Ponoš i dodao da je Vučić “obavio kosovski posao zbog kojeg je pomognut dolazak na vlast, a zaglavio Srbiju na evropskom putu „jer mu to obezbeđuje opstanak na vlasti što je za Srbiju i njene građane – duplo golo, a za njega win-win“.

Ponoš je ocenio da briselska birokratija kreće u doradu poglavlja 35 u skladu sa Ohridskim sporazumom, koji je Vučić predstavio kao svoj uspeh.

“Vučić sada priča o nekim crvenim linijama. U diplomatskim krugovima niko ga više ne uzima ozbiljno”, rekao je Ponoš.

On je, povodom dozvole korišćenja kosovskih tablica i u Srbiji, rekao da je Vučić ispunio obećanje koje je unapred dao.

“Ranije je zbog tablica prizivao rat, sada samo što ne reče da je to najsmešniji virus na svetu”, zaključio je Ponoš u pisanoj izjavi.

Post Views: 28

Originalni tekst