Jako antiokidativno svojstvo nar čini jednom od najzdravijih voćki na svetu 

foto: Shutterstock / Photoroyalty
foto: Shutterstock / Photoroyalty

Nar ili šipak kako ga često na primorju zovu jedna je od omiljenih voćki, a to koliko je lekovit znali su naši preci mnogo pre nas. Nar je unutra veoma sočan, pa osim za jelo mnogi vole da ga konzumiraju i u vidu soka.

Iako je godinama prisutan na našim trpezama mnogi ljudi ne znaju da osim središnjeg dela voćke u ljudskoj ishrani može da se koristi i kora nara.

Kora nara je veoma bogata vitaminom C koji jača imunitet, povoljno deluje na srce i krvne sudove, elastičnost kože i zdravlje zuba i kostiju. Zbog velike količine antioksidansa, odlično je sredstvo za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.

Čaj od kore nara je takođe idealan za detoksikaciju tela. Njegova vrlo važna funkcija je i održavanje zdrave probave i smanjenje različitih probavnih problema. U starinskim knjigama o lekovitom delovanju bilja i drugih voćki može se pročitati i to da je kora nara odlična kod zaustavljanja dijareje i povraćanja.

Kako pripremiti čaj od kore nara?

Da biste prirpemili čaj od nara koru je potrebno malo prosušiti. Ukoliko nemate već suvu, a potrebna vam je hitno, stavite je malo na radijator ili na blago zagrejanu plotnu na šporetu.

Čaj od kore nara
Čaj od kore nara foto: evaspure_2781/Shutterstock

Razmera kore i vode mora biti 1:20 što znači 10-12 g kore na 200 ml vode. Ako je razmera manja, čaj neće imati pravi efekat. Ako je razmera veća, čaj može izazvati probleme kao što su glavobolja, vrtoglavica i znojenje.

Postupak za pripremu čaja:

Osušenu koru nara stavite u šolju iz koje ćete piti čaj. Kada voda provri sipajte je u šoljicu i poklopite. Tako poklopljeno držite 25 minuta i popijte čaj bez zaslađivanja.

Ispijanje ovog čaja se pre svega preporučuje za olakšavanje želudačnih i crevnih problema. U slučaju takvih problema popijte pola šolje čaja, a drugu polovinu nakon 3 sata.

Nar
foto: Shutterstock/GoncharukMaks

Ako su problemi ozbiljniji, savetuje se da rasporedite ispijanje šolje čaja u toku dana (četiri puta dnevno) svaki drugi dan. Nakon nedelju dana napravite pauzu od najmanje 7 dana. Čaj možete piti čak i ako ste zdravi, ali nemojte preterivati. Ukoliko niste sigurni kako će čaj delovati na vaše probleme, savetujte se sa svojim lekarom.

Originalni tekst