Protivnici abortusa u Poljskoj su danas protestovali u Varšavi nezadovoljni zbog namere nove vlade da liberalizuje zakon o abortusu u toj većinskoj katoličkoj zemlji.

Promenom postojećeg zakona prema kojem su abortusi dozvoljeni samo u slučajevima silovanja ili incesta ili ako su život ili zdravlje žene ugroženi, dozvolio bi se prekid trudnoće do 12. nedelje.

Jedan od predloga bi dekriminalizovao pomoć ženi da izvrši abortus. Drugi bi zadržao zabranu u većini slučajeva, ali bi dozvolio abortuse u slučajevima fetalnih defekata, što je pravo koje je eliminisano sudskom presudom iz 2020. godine.

Katolička crkva u Poljskoj je pozvala da danas bude dan molitve „u odbranu začetog života“ i podržala je protest, koji je organizovao pokret protiv abortusa.

U saopštenju federacije za zabranu abortusa, koja je organizator današnjeg protesta, navodi se da će „s obzirom na promociju abortusa poslednjih meseci, to biti prilika da se pokaže podrška zaštiti ljudskog života od začeća do prirodne smrti“.

To se odnosi na javnu debatu u vezi namera koje vlada premijera Donalda Tuska preduzima da ublaži strogi zakon koji je doneo njegov konzervativni prethodnik.

Prošle nedelje, poljski parlament, kojim dominira liberalna i proevropska vladajuća koalicija, glasao je za odobravanje daljeg rada na predlogu zakona za ukidanje skoro potpune zabrane abortusa.

Očekuje se da će nov zakon, čije bi usvajanje moglo da potraje nedeljama ili čak mesecima, na kraju odbiti konzervativni predsednik Andžej Duda, čiji mandat traje još godinu dana.

Post Views: 13

Originalni tekst