Ne znam da li će uspeti da povrati Krim. Krim je poseban i sa istorijskog gledišta zato što je u suštini ako pogledamo istoriju duže vremena pripadao Rusiji“, kazao je sinoć poljski predsednik u intervjuu za Kanal zero na Jutjubu.

Poljski predsednik ocenio je da će Rusija napadati dalje ukoliko oseti slabost ali da ne veruje da bi se odlučila da napadne državu koja je članica NATO.

„Posle dve godine rata ruski potencijal je iscrpljen. Putin je u šoku što mu se oduprla armija Ukrajine. Danas Rusija nastoji da pobedi u Ukrajini. Ako zadrži ukrajinske teritorije verovatnoća da će biti sledećeg napada je velika. Verujem da će Ukrajina uspeti da vrati Donjeck i Lugansk“, kazao je Duda.

Poljski predsednik pohvalio je vladu premijera Donalda Tuska da bez obzira na žestoke sporove na domaćoj političkoj sceni kada je u pitanju spoljna politika i stav da Zapad ne sme da popusti i da pravo Rusiji da vaskrsne ruski imperijalizam i da su poljska opozicija i vladajuća koalicija su jedinstveni.

Za razliku od bojazni u Evropi da bi ako u SAD bude izabran za predsednika Donald Tramp on mogao da se dogovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom iza ledja Ukrajine i Evrope predsednik Duda u to ne veruje jer Tramp ima iste imperijalne težnje kao ruski predsednik.

„Upoznao sam predsednika Trampa. To je poseban čovek, rekao bih oštar borac i sumnjam da bi ;Putinu i njegovim imperijalnim težnjama s njim bilo lako jer i on ima imperijalne težnje i smatra da Amerika mora da bude imperija“, kazao je Andžej Duda u intervjuu.

Pominjanje Krima kao istorijski ruske teritorije u kontekstu sadašnjeg rata u Ukrajini i vraćanja teritorija izazvalo je ogorčene osude na društvenim mrežama, mahom da je to sramna konstatacija koju ne sme sebi da dozvoli šef države, posebno ne Poljske.

„Ako je za pripadnost državi presudno vreme tokom kojeg je neka teritorija bila pod nekom državom, podsećam gospodina Dudu da su kod nas mesta koja su duže pripadala drugim državama nego Poljskoj“, poručio je na platformi X Roman Gjertih iz vladajuće Gradjanske koalicije.

„Sramota. Danas A. Duda govori da se za Krim ne zna jer je većinu vremena pripadao Rusiji. U avgustu 2022. godine govorio je da je Krim Ukrajina isto kao što je Gdanjsk deo Poljske“, poručio je lider radikalne nacionalističke opozicione Konfederacije Kšištof Bosak.

Post Views: 12

Originalni tekst