EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT

(Beta-AFP) – Poljski predsednik Andžej Duda pozvao je zapadne saveznike Kijeva da pokažu jedinstvo. 

“Zajedno smo jači”, napisao je Duda na društvenim mrežama tokom posete gradu Lucku na zapadu Ukrajine zajedno sa  kolegom Volodimirom Zelenskim.

On danas boravi u Ukrajini uoči samita NATO u Viljnusu sledeće nedelje.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak na Telegramu je napisao da su “Ukrajina i Poljska zajedno, ujedinjene u borbi protiv zajedničkog neprijatelja”.

Zelenski je prethodno bio na turneji po istočnoj Evropi sa namerom da obezbedi podršku uoči samita NATO-a u Viljnusu 11. i 12. jula, tokom kojeg bi zapadni saveznici trebalo da ponude “bezbednosne garancije” u Kijevu, piše AFP.Dvojica predsednika su, u jednoj crkvi u Lucku, prisustvovali obeležavanju godišnjice masakra nad Poljacima u Drugom svetskom ratu.

Volinjski masakr dugo je bio izvor tenzija između dve zemlje, a počinili su ga ukrajinski nacionalisti nad manjinskim poljskim stanovništvom nekadašnjeg Volinjskog vojvodstva za vrijeme nacističke okupacije Poljske, u razdoblju od 1943. do 1945. godine.

Istoričari navode da je tada nastradalo više desetina hiljada Poljaka, prenosi Rojters.

Službi u pomen nastradalim Poljacima danas su u Lucu su prisustvovali poglavari pravoslavne i katoličke crkve u Ukrajini i poglavar poljske biskupije Stanislav Gadecki.

Originalni tekst