POLJSKA se obratila Savetu Evrope molbom da od Nemačke dobiju ratnu reparaciju, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Poljske i šef poljskog tima za procenu reparacije Arkadijuš Mularčik.

ПОЉСКА МОЛИ ЕВРОПУ ЗА ПОМОЋ: Не одустају од ратне репарације, а Немачка не жели да преговара

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Varšava je ovu molbu uputila i UNESKO-u.

– S obzirom na to da Nemačka ne želi da razgovara, obraćam se generalnom sekretaru Saveta Evrope i ministrima sa molbom da naprave formulu za saradnju Nemačke i Poljske – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Nemačka ne planira da sarađuje sa Poljskom na temu reparacije, bez obzira na njene diplomatske note i mnogobrojne pozive. Mularčik se nada da će Savet Evrope pomoći Varšavi po tom pitanju.

Poljske vlasti su izjavile da od Nemačke traže 1,3 hiljade milijardi dolara reparacije za štetu nanetu tokom Drugog svetskog rata.

U Berlinu su nekoliko puta podvukli da ne žele ništa da plate, smatraju da su dovoljno platili i da nema razloga da se dovodi u pitanje odšteta koju je Poljska odbila 1953. godine.

(Sputnjik)

BONUS – NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

PREMINUO LAĆA RADULOVIĆ

PREMINUO LAĆA RADULOVIĆ

TEKSTOPISAC Milan Laća Radulović, sin pokojne Marine Tucaković i kompozitora Aleksandra Fute Radulovića, iznenada je preminuo danas, saznaju “Novosti”

20. 12. 2022. u 14:08

POSEBNA SIMBOLIKA I VELIKA LJUBAV: Ko je dečko koji je nosio Mihinu sliku? Otac mu je dao ime upravo po Mihajloviću (FOTO)

Originalni tekst