Poljoprivrednici u Francuskoj započeli su blokadu osam auto-putevi koji povezuju Pariz sa ostatkom Francuske sa gotovo 800 traktora, dok se blokade nastavljaju i u nekoliko francuskih regiona, prenosi RTS.

Protesti se intenziviraju u Lionu, gde se najveći broj demonstranata očekuje u utorak, dok se u području Marselja planira blokada petlje puteva koji povezuju jug Francuske sa severnim gradovima, navodi Figaro.

Francuska vlada je ranije najavila da će 15.000 pripadnika policije biti mobilisano da spreči ulazak traktora u „Pariz i veće gradove“.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen istakao je da je dao instrukcije pojedinim službama da rasporede značajan odbrambeni sistem kako bi sprečili bilo kakvu blokadu aerodroma i svaki ulazak poljoprivrednika u glavni grad.

Poljoprivrednici u Francuskoj protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, kao i poljoprivrednici širom Evrope.

Farmeri su blokirali puteve u delovima Francuske prošle sedmice zbog vladinog poreza na gorivo za traktore, uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda i niskih otkupnih cena.

Francuski ratari protestuju i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i izvoznika hrane, posebno i zbog sporazuma sa južnoameričkim blokom Merkosur, koji je još u fazi izrade, a za koji tvrde da će takođe doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

Vlada je u petak odustala od planova za postepeno smanjenje državnih subvencija za dizel za poljoprivrednike, a najavila je i mere za smanjenje finansijskih i administrativnih taksi sa kojima se farmeri suočavaju.

Najveći francuski sindikat poljoprivrednika FNSEA saopštio je, međutim, da će nastaviti proteste.

Post Views: 14

Originalni tekst