EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti postigao je ono što se u američkoj politici smatra nemogućim – ujedinio je političare Demokratske i Republikanske stranke, piše evropski Politiko, prenosi N1.

„Nažalost po Kurtija (i njegovu zemlju), ujedinio ih je u stavu da je kosovski lider tvrdoglav i ponekad bezobziran političar koji podriva zajednički napor SAD i EU da postignu trajno rešenje za mir između Kosova i Srbije“, piše Politiko.

Kako se navodi, Vašington za skorašnju eskalaciju nasilja na severu Kosova krivi isključivo Kurtija, ali ne uspeva da ga „zauzda“ javnom kritikom.

„Imamo neke suštinske probleme sa tim da li možemo da računamo na njega kao na partnera“, rekao je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil za Glas Amerike ranije ovog meseca.

Kurtijeve poteze kritikovali su i državni sekretar Entoni Blinken i bivši izaslanik za region Ričard Grenel, ali javna kritika iz Bajdenove administracije je izuzetna iz nekoliko razloga, piše Politiko.

Ovaj medij podseća da je Kosovo „projekat“ lidera iz redova demokrata, još odkad je predsednik Bil Klinton predvodio NATO kampanju protiv diktatora Slobodana Miloševića, odgovornog za etničko čišćenje Albanaca na Kosovu.

Kako kaže Politiko, čak je i EU izgubila strpljenje sa Kurtijem.

Sa druge strane, ambasador Hil, diplomatska legenda Balkana i jedan od arhitekata Dejtonskog sporazuma, kaže da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vlada „dobri partneri u ovom procesu“, piše Politiko.

Kosovski premijer insistira da su za krizu odgovorni Vučićevo odbijanje da prizna suverenost Kosova i suoči se sa ratnom prošlošću Srbije.

„Kod demokratskog zapada vidimo neku vrstu pomirljivosti (prema Vučiću). To je ono što nas je ovde dovelo. Mislim da je važno da EU i SAD kažu Vučiću da odstupi“, rekao je Kurti za Politiko u nedavnom intervjuu.

Politiko piše da će malo ko tvrditi da je Vučić, autoritarni lider koji „flertuje“ sa Rusijom i Kinom, „anđeo“. Kako se navodi, neki na Zapadu kritikuju Vašington zbog toga što navodno staje na stranu Vučića, dok masovni protesti protiv njegove sve više autoritarne vladavine uzimaju maha.

Ali Srbija ostaje sila u regionu i SAD i EU žele da osiguraju da ne zađe dublje u sferu interesa Rusije, navodi Politiko.

Originalni tekst