Politika kao biznis, država kao partijski plen: (Ne) zavisne institucije (emisija)

Drž’te lopova – gotovo u glas uzvikuju i predstavniici vlasti i predstavnici opozicije– ali jedni za druge. Dok građani svakodnevno slušaju njihove međusobne optužbe za pljačku, proneveru, korupciju – institucije ćute.

Politika kao biznis, država kao partijski plen
Politika kao biznis, država kao partijski plen

Kada bi institicije radile svoj posao po zakonima ove zemlje – u zatvoru bi završili ili oni koji su krali i kradu ili oni koji su lažno optuživali da neko krade. Ovako – ostaje utisak da je svima sve dozvoljeno – i da lažu i da kradu i da zbog toga niko nikada ne odgovara.

Srbija je demokratska država u kojoj su zakoni jasni, a Ustav još jasniji – formalno zabranjena je korupcija, kriminal, nameštanje tendera, trgovina uticajem, partijsko zapošljavanje… Usklađeni su zakoni sa evropskim zakonima i formirane su nezavisne institucije koje bi trebalo da kontrolišu šta vlast radi. U teoriji sve funkcioniše u interesu građana a u praksi gotovo sve je podređeno pojedincima koji su bliski vlasti.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article