Bivši premijer Ehud Olmert raskrinkao je svog naslednika ukazavši da je svesno „flertovao“ sa Hamasom samo da ne bi pregovarao sa Palestinskom narodnom samoupravom i Abu Mazenom. Olmert je podsetio da se i tokom njegovog mandata postavljalo pitanje legitimnog predstavljanja Palestinaca, ali da on nije nikada imao dilemu: „Netanjahu nije želeo da radi i pregovara sa Palestinskom narodnom samoupravom jer bi to podrazumevalo povlačenje sa okupiranih teritorija na Zapadnoj obali i pregovore o implementaciji rešenja nazvanog ’dva naroda, dve države’, na koje je Netanjahu alergičan. Odatle politika flertovanja sa Hamasom koja se pokazala kao najveća greška Netanjahuove karijere.“

Povlačenje izraelskih trupa sa juga Gaze je samo taktički potez Netanjahua, s jedne strane da izađe u susret zahtevima Vašingtona a s druge da omogući elitnim izraelskim trupama da pripreme napad na Rafu, poslednji bastion uporišta Hamasa. Prema izraelskim podacima, do sada je ubijeno 13.000 pripadnika Hamasa, što bi bila gotovo polovina hamasovaca s obzirom na to da se pre rata procenjivalo da ih ima između 25.000 i 30.000. Među njima je i 129 komandanata raznih jedinica i ljudi iz vrha organizacije. Vrlo je indikativno da Hamas daje „precizne“ brojeve civilnih žrtava, dok minimizuje i daje samo okvirne brojeve poginulih pripadnika (oko šest hiljada).

Džo Bajden je toliko privržen državi Izraelu da njegove stavove ne može da promeni čak ni Netanjahova politika. Predsednik SAD je nekoliko puta isticao da je susret sa izraelskom premijerkom Goldom Meir bio jedan od najvažnijih susreta u njegovom životu i političkoj karijeri. Naravno, Netanjahu nije ni do kolena Meirovoj a kamoli da ima njenu svest da se mirno povuče iz političkog života i prizna svoju grešku u interesu države. Bajden, uprkos Netanjahuovom očiglednom podrivanju američke politike u regionu s ciljem da ga diskredituje i učini uslugu Trampu, kao i veoma jakom pritisku levičarskog krila u Demokratskoj partiji, ostaje dosledno uz narod Izraela i njegovu vojsku u borbi protiv terorista.

Za razliku od Ukrajine, Izraelu neće nikada nedostajati oružje i novčana pomoć iz Vašingtona. Ministar odbrane Galant vratio se prošle nedelje iz SAD sa novim paketom pomoći od 2,5 milijardi dolara, novim avionima F-35, municijom i bombama za nastavak borbe protiv Hamasa i drugih saveznika Irana koji napadaju Izrael sa severa i juga.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 11. APRILA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 639

Nedeljnik 639

Post Views: 32

Originalni tekst