Kiparski zvaničnici su u sredu saopštili da su predvodili operaciju koju je organizovao Evropol i kojom je razbijen međunarodna banda koja je omogućila ilegalnu imigraciju i boravak u zemljama Evropske unije koristeći desetine lažnih brakova u toj ostrvskoj zemlji.

Policija je saopštila da su lažni brakovi uključivali žene iz Portugalije i Litvanije i muškarce iz Indije, Bangladeša i Pakistana. Po policiji, lanac je bio umešan u niz nezakonitih aktivnosti povezanih sa više od 130 lažnih brakova, uključujući distribuciju falsifikovanih dokumenata i pomaganje u ilegalnom ulasku u zemlju.

Policije na Kipru, u Portugaliji i Litvaniji pokrenule su 29. januara zajedničku operaciju pod nazivom „Operativna grupa Limasol“. i istovremeno sproveli pretrese u ciljanim kućama i uhapsili 13 osumnjičenih na Kipru i po jednog u Portugaliji i Litvaniji.

Kiparske vlasti su saopštile da se smagtra da su ta četvorica osumnjičenih organizatori bande. Dve osobe, starosti 37 i 24 godine, uhapšene su na Kipru. Druga dvojica, starosti 45 i 46 godina, privedeni su u inostranstvo na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

Kiparski sud je u sredu odredio da 13 osumnjičenih ostane u pritvoru do 7. februara. U toku je postupak za izručenje preostale dvojice koji su u portugalskom i litvanskom pritvoru.

Evropol je koordinirao operaciju i obezbedio sredstva i obaveštajne podatke.

Originalni tekst