N1danas 15:04

Pokrajinska inspekcija: Nema nezakonitosti u radu Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Inspekcijskim nadzorom Pokrajinskog sekreterijata za visoko obrazovanje nije utvrđeno nezakonito postupanje Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u odnosu na Zakon o studentskom organizovanju.

To se navodi u zapisniku inspekcijskog nadzora koji je dostavljen neformalnoj grupi „STAV“.

Studenti iz neformalne grupe „STAV“ po drugi put su podneli zahtev za inspekcijski nadzor Pokrajinskom sekretarijatu nakon što su predstavnici Studentskog parlamenta tokom izbornog dana 21. maja udarili studente iz ove grupe, a potom i, protivno Pravilniku o sprovođenju izbora za studentski parlament, zakazali izbore u zgradi Rektorata.

Inspekcija pokrajinskog sekretarijata je ipak utvrdila da nema nepravilnosti, niti nezakonitosti u radu Studentskog parlamenta.

„Inspekcija više nema nikakvog smisla“, rekla je za N1 studentkinja iz neformalne grupe „STAV“, Mila Pajić, komentarišući ovaj zapisnik.

„Ovakav postupak inspekcije pokazuje da je dozvoljeno da se na Filozofskom fakultetu fizički obračunavamo u toku izbornog dana, da je dozvoljeno da biračku kutiju iznosimo sa biračkog mesta, da slobodno možemo izbore da održimo gde nam se prohte, jer nas niko neće kazniti“, navela je ona.

Kako navodi, „u pitanju je još jedan pokazatelj da je Studentski parlament Filozofskog fakulteta pod pokroviteljstvom SNS-a i da niti studenti, a ni institucije, protiv toga ne mogu ništa“.

„Ono što možemo jeste da zaključimo da je sada dozvoljeno tući se na Filozofskom fakultetu“, rekla je Pajić i dodala da grupa „STAV“ neće dozvoliti da se izbori održe sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Studenti iz ove grupe su do sada pet puta blokirali izbore za studentski parlament, a dva puta zgradu Rektorata u kojoj su, protivno pravilniku, bili zakazani izbori.

Oni navode da uslovi za sprovođenje izbora za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu nisu fer dok postoji jedan kandidat, te zahtevaju fer uslove za kandidaturu.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.

– Jelena Glušac, novinarka

Originalni tekst