Pogoršava se epidemiološka situacija u zemlji, u Nišu naredna dva vikenda neće raditi buvlja i auto-pijaca

Broj kovid pozitivnih u Srbiji poslednjih dana konstantno raste, a broj prijema u bolnicama je veći od broja otpusta. Epidemiološka situacija pogoršana je gotovo u svim gradovima i opštinama u zemlji. Broj novozaraženih najveći je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Beograđanka pored makete koronavirusa koju je ispred Ministarstva zdravlja postavila Skupština slobodne Srbije povodom onoga što su nazvali Dan političke i stručne neodgovornosti i nebrige države za građane Foto: Srđan Ilić
Beograđanka pored makete koronavirusa koju je ispred Ministarstva zdravlja postavila Skupština slobodne Srbije povodom onoga što su nazvali Dan političke i stručne neodgovornosti i nebrige države za građane Foto: Srđan Ilić

Koordinator privremene bolnice u beogradskoj Štark Areni Vlado Batnožić izjavio je da je u toj ustanovi "konstantan priliv pacijenata", tako da je juče i noćas primljeno 39, a otpušteno 18, kao i da je tu trenutno 386 pacijenata.

"Ranije smo primali po deset, 20 pacijenata dnevno. Pre su bili i lakši pacijenti, sada su srednje teški i teški", rekao je Batnožić za Radio televiziju Srbije, navodeći da je trenutno na kiseoniku 306 pacijenata.

Prema njegovim rečima, ranije su u toj bolnici trošili sedam tona kiseonika na deset do 15 dana, a sada "sipaju" na tri dana tu istu količinu.

Kako je rekao, pacijenti se obično ne sećaju gde su se zarazili, "ali mlađa populacija navodi da je bila u restoranima, kafićima, klubovima, neki su sa skijališta dolazili".

Apelovao je na građane da se pridržavaju mera koje je propisao Krizni štab za borbu protiv korone, upozorivši da će u suprotnom biti sve gore.

U Nišu najoštriji rast broja zaraženih od početka epidemije

Štab za vanredne situacije grada Niša ocenio je da je epidemiološka situacija u tom gradu vanredna sa pretnjom da pređe u katastrofalnu i da se od početka epidemije beleži najoštriji rast broja zaraženih koronavirusom.

U saopštenju objavljenom kasno sinoć rečeno je da je štab odlučio da naredna dva vikenda buvlja-pijaca i auto-pijaca budu zatvorene.

Gradski štab je, kako je navedeno, naložio nadležnim službama rigoroznu kontrolu i nadzor u poštovanju propisanih epidemioloških mera – pojačan rad Komunalne milicije i komunalnih inspektora uz asistenciju pripadnika Policijske uprave.

Naloženo je takođe da Javno komunalno preduzeće "Gorica" preduzme sve mere epidemiološke zaštite tokom predstojećih Zadušnica – zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na otvorenom, obavezno je držanje fizičke distance ili obavezno nošenje maske.

Javno komunalnom preduzeću "Tržnica" naloženo je poštovanje epidemioloških mera na zelenim pijacama i kvantaškoj pijaci, a Direkciji za javni prevoz preduzimanje rigoroznih mera kontrole i nadzora u poštovanju mera u javnom gradskom saobraćaju.

Gradski štab apelovao je na građane da se odmah, sa prvim simptomima koji ukazuju na zaražavanje korona virusom, jave lekarima u kovid ambulantama.

Građani su pozvani da se prijave za vakcinaciju, uz procenu svog zdravlja i sagledavanje kontakata u poslednjih pet dana pre odlaska na punkt za vakcinaciju.

Dom zdravlja Niš, kako je saopšteno, raspolaže svim vrstama vakcine protiv koronavirusa, a do sada je vakcinisano 80.000 građana, tako da taj grad vodeći u Srbiji po broju vakcinisanih stanovnika.

Prema podacima Doma zdravlja u toj zdravstvenoj ustanovi je poslednjih dana koronavirus laboratorijski potvrđen kod oko 200 pacijenata.

Vanredno je i u većini opština u Vojvodini, gde je u poslednja 24 sata zabeleženo manje obolelih u odnosu na prethodni dan.

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da je tokom prethodnog dana u pokrajini je registrovano 713 novih slučajeva, u Novom Sadu – 206.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 8.766. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 2.667. U ostalim opštinama trenutno je manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

Prema poslednjim podacima, objavljenim juče, koronavirus je potvrđen kod još 4.056 građana Srbije, od 16.175 testiranih uzoraka. Od posledica oboljevanja preminulo je još 16 osoba. Na respiratorima je 161 pacijent, od 4.072 ukupno hospitalizovanih.

Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva zaraze najviše je iz Beograda 1.265, na drugom mestu sa 267 zaraženih je Niš, dok je u Novom Sadu potvrđen još 221 slučaj.

Medicinski deo kriznog štaba početkom nedelje je predložio da se uvede policijski čas, odnosno da se maksimalno spreči mogućnost kontakata u sledećih sedam do 10 dana, kako bi se smanjio broj novozaraženih.

Konačna odluka o pooštravanju mera trebalo bi da bude doneta sutra.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article