Погледајте ове ВОЈНЕ и ПАТРИОТСКЕ друштвене игре из ране совјетске епохе (ФОТО)
Култура

30 децембар 2021


Николај Шевченко

Russia Beyond

Ове ратне игре имају за циљ да усаде дух патриотизма у будуће бранитеље совјетске Отаџбине.

Године формирања СССР-а биле су веома тешке. Земља је прошла кроз ужасе Првог светског рата, као и кроз разарања Револуције и Грађанског рата. Појавиле су се друштвене игре са ратном тематиком које су одражавале ову сурову реалност, али такође биле оруђе за развијање оданости према новонасталој совјетској држави код млађе генерације.


Public domain

Друштвена игра „Хемијско ратовање“ инспирисана је хемијским оружјем које је изазвало тако страшна разарање за време Првог светског рата, када је први пут употребљено. Игра је настала 1925. године.


Public domain

Октобарска револуција, историјски догађај који је био светиња за генерације совјетских грађана, инспирисала је ову друштвену игру под очигледним називом „Револуција“. Такође је настала 1925. године.


Public domain

Ратни авиони, још једно иновативно оружје масовно коришћено за време Другог светског рата, били су инспирација за ове две друштвене игре намењене совјетској деци. Обе су настале 1925. године и називају се „Ваздушна битка“.


Public domain

Ова игра под називом „Савремено ратовање“ на поклопцу приказује цртеж величанствене коњице, која је била значајна снага ране совјетске војске, мада је коришћене коњаника у војсци већ било застарело.


Public domain

Друштвена игра „Битка тенкова“ била је више у складу са најновијим развојем војне технологије.


Public domain

„Битка на мору“ такође одражава тадашњи значај совјетске морнарице.


Public domain

„Црвени и бели“ је била друштвена игра заснована на најтрауматичнијем догађају за Русе с почетка 20. века, на разорном Грађанском рату између Црвене армије и контрареволуционарних Белогардејаца.


Public domain

У овој друштвеној игри светска револуција пролетаријата је коначни циљ играча.

Нису све друштвене игре раног совјетског периода биле посвећене рату. Неке су се бавиле тежњама људи који су веровали у нове совјетске идеале и начин живота.


Public domain

Друштвена игра „Електрификација“ истицала је амбициозне планове раних совјетских власти да обезбеде струју свим насељима широм земље.


Public domain

Постојала је чак и игра „Обезбедимо сировине фабрикама!“ из 1930. године, у којој је до изражаја дошао жар раних совјетских револуционара и њихова несаломива вера у светлу будућност СССР-а, као и његову моћ и индустријску снагу.


Public domain

Друштвена игра „Лет Москва-Кина“ објављена је 1925. године. Имала је разнобојну таблу и током ње деца су могла да савладају неке географске односе.


Public domain

Још једна игра са географском компонентом бавила се темом арктичких експедиција.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article