STRUČNjACI smatraju da bi niz ekstremnih talasa koji su izazvali pustoš u američkoj vojnoj bazi na Maršalskim ostrvima mogao biti pokazatelj opasnijeg ponašanja na obali u budućnosti.

ПОГЛЕДАЈТЕ - ОГРОМНИ ТАЛАСИ РАЗВАЛИЛИ ВРАТА И НОСЕ ЉУДЕ: Потопљена америчка база за ракетна тестирања  (ВИДЕО)

Foto U.S. Army Garrison-Kwajalein Atoll

Talasi su poplavili jednu trećinu ostrva Roi-Namor, koje se nalazi na atolu Kwajalein na severnim Maršalovim ostrvima, saopštila je vojska SAD.

Baza Garnizon-Kwajalein atol američke vojske služi kao poligon za testiranje svemirske i raketne odbrane za Ministarstvo odbrane SAD i sadrži neku od najsofisticiranije opreme za praćenje u vojsci.

Talasi su naneli ozbiljnu štetu na nekoliko lokacija na ostrvu, navodi američka vojska. Okeanska voda zapljusnula je severozapadnu stranu ostrva. U nekoliko zgrada u bazi, kao što su trpezarija, kapela i pozorište, pronađena je stajaća voda, navela je vojska, pozivajući se na početnu procenu štete iz vazduha.

Joe Sienkiewicz, šef ogranka za okeanske aplikacije za NOAA centar za predviđanje okeana, rekao je da je ovaj ekstremni talas „mnogo veći“ od prosečne veličine talasa koji udaraju o obale ostrva.

-Ako postoji više skupova talasa, onda je moguće da se energija može samo udvostručiti u oblasti iz dva različita skupa talasa, rekao je Sienkievicz za ABC Njuz.

Sa ekstremnim talasima, visina određenog talasa može biti dvostruko veća od drugih talasa u pozadini, rekao je Sinkievic.

Čini se da je više talasa prouzrokovalo štetu na ostrvu.

(abcnews.go.com)

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

EVROPA PRIPREMA PLAN B ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

EVROPA PRIPREMA PLAN „B“ ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

MAĐARSKA podržava predlog da Evropska komisija napravi novi plan finansiranja Ukrajine umesto onog koji je odbijen na poslednjem samitu EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je na sastanku lidera EU u Briselu sredinom decembra blokirao amandmane na budžet zajednice za 2024-2027. godine koji su predviđali izdvajanje za Ukrajinu 50 milijardi evra.

10. 01. 2024. u 15: 10

KAKAV JE OVO PRIZOR NA ZLATIBORU? LJudi bili šokirani neobičnom pojavom - evo o čemu se tačno radi (FOTO)

Da li alkohol zaista UBIJA bakterije i viruse

Da li alkohol zaista UBIJA bakterije i viruse

ČESTO moćemo čuti da „alkohol ubija bakterije“ ili da ubija klice svih vrsta (bakterije, gljivice, viruse…) i da valja „trgnuti“ nešto žestoko kad nas hvata prehlada, spopada želučani virus, kao što bez bojazni srknemo iz tuđe čaše sa žestokim pićem jer tako „ne možemo ništa pokupiti, alkohol ubije sve“. No ispijanje votke ili rakije izgleda ipak neće ubiti klice u našem telu.

21. 01. 2024. u 09: 21

Originalni tekst