Pogačar: Vlada Srbije pozvala radnike na internetu na razgovor o porezu, nudi već odbijeni model

Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilenseri) Miran Pogačar rekao je danas da su dobili poziv Vlade Srbije za razgovor oko naplate poreza na dohodak za poslednjih pet godina, od 2015. godine, ali da im ništa novo nije ponuđeno u odnosu na raniji predlog koji nisu prihvatili.

Protestna šetnja radnika na internetu  Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/EV)
Protestna šetnja radnika na internetu Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/EV)

"Poziv razumemo samo kao prvi korak u pregovorima, ali ne prihvatamo to ponuđeno rešenje, odnosno predlog koji se navodi u pozivu, pošto je to samo jasnije obrazložen model koji nam je već jednom ponuđen, pa ga nismo prihvatili", rekao je Pogačar za Betu.

Dodao je da u pozivu piše da je Vlada na molbu predsednika (Srbije Aleksandra Vučića) oformila tim koji je ponudio "rešenje da niko ne bude egzistencijalno ugrožen, a da se zakon ispoštuje".

Pogačar je dodao da je Vučić nedavno rekao da radnici na internetu ne treba retroaktivno da plate porez, ako nije bio propisan zakonom i istakao da oni neće prihvatiti već odbijeni model da se otpiše kamata na iznose poreza koje su izračunali poreski službenici nakon kontrole tokom prošle godine.

Posle protesta radnika na internetu u januaru ove godine Ministarstvo finansija je ponudilo otpis kamate na obračunate iznose za pet godina unazad, a da oni plaćaju glavicu u mesečnim ratama u periodu od deset godina, istovremeno sa tekućim obavezama.

Radnici na internetu tvrde da je predlog "apsolutno neprihvatljiv i da bi ih oterao u dužničko ropstvo" i predložili su da se kao i u susednim zemljama prvo donese zakon, a da frilenseri nakon toga počnu da plaćaju porez.

Oni tvrde da su pitali u poreskim ekspoziturama koliko treba da plate, ali da im je rečeno da nisu svrstani ni u jednu kategoriju poreskih obveznika.

Pogačar je rekao da ni u jednoj susednoj zemlji frilenserima nije naplaćen porez retroaktivno već da su počeli da plaćaju tek kada je zakonom utvrđen model.

Ministarstvo finansija je pre dva meseca najavilo izradu zakona o porezu na dohodak frilensera do maja ove godine.

Radnici na internetu protestuju zahtevajući da se obustavi slanje rešenja za porez kojima se traži plaćanje poreza na zarade retroaktivno poslednjih pet godina i zahtevaju pravedno zakonsko regulisanje njihovih statusa.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Poreske uprave Ministarstva finansija Srbije, posle saznanja da su građani koji ostvaruju honorarne prihode iz inostranstva dobili poziv da retroaktivno prijave i plate porez za nekoliko prethodnih godina.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article