Podsmevanje vojvođanskoj kulturi 1Foto: kasarp studio / Shutterstock.com

Kao i prethodnih godina, najveći deo sredstava namenjenih za sufinansiranje projekata filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva u AP Vojvodini u 2024. godini, završiće u Beogradu.

Prisvajanje svega vojvođanskog od strane SNS centrale izgleda da nema granice. Još jednom su naprednjačke „elite“, u ovom slučaju one kulturne, predvođene režimskim glasnogovornikom Lazarom Ristovskim, otuđile novac namenjen Vojvodini.

Naime, na POKRAJINSKOM konkursu za sufinansiranje projekata filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva, kojim se dodeljuje 65 miliona dinara podrške ovim vidovima umetnosti, najviše novca namenjenog „privatnim preduzećima“ su, protivpravno, dobile BEOGRADSKE produkcijske kuće, među kojima je, kao i svih prethodnih godina, i produkcijska kuća Zilion, Lazara Ristovskog.

Tako su produkcijske kuće iz Pokrajine dobile manji deo novca nominalno namenjenog isključivo – pa, produkcijskim kućama i kulturi te iste Pokrajine.

I dok privatne firme i produkcijske kuće iz Beograda ovakve poteze pravdaju time da su „njihovi projekti bitni za Vojvodinu“, mi iz Vojvodine imamo samo jedan zahtev – da puste nas da brinemo o našoj kulturi i životima. Sigurni smo da kulturu i potrebe Vojvodine mi koji živimo ovde poznajemo „malo“ bolje.

Pa da li u Vojvodini nema dovoljno kvalitetnih radnika kulture, umetnika i kuturnih projekata pa se već godinama unazad većina namenjenih sredstava dodeljuje Beogradskim producentskim kućama i firmama?

Čija je vojvođanska kultura, pitam, da ne pripada možda šovinističkim naprednjacima? Čiji je novac građanki i građana Vojvodine?! Tri i po decenije traje prisvajanje svega vojvođanskog, koju su vaši nacionalistički narativi sproveli, a iza čega se uvek krio jedan jedini motiv – pljačka.

No, sveća dogoreva, pre ili kasnije čućete Vojvodinu: ‘Amo natrag, dajte nam’. Znate već kako ide nastavak.

Autor je pokrajinski poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana Novi Sad

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst