Podrška ministara Mileni Radulović: Hrabrost koja menja društvo nabolje

Ministarka kulture i potpredsedica Vlade Maja Gojković, ministarka pravde Maja Popović i ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, dali su danas podršku glumici Mileni Radulović koja je prijavila seksualno nasilje koje je doživela kao maloletnica u školi glume MIroslava Mike Aleksića. Osim nje, prijavu su podnele još četiri zlostavljane devojke.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poručila je danas da je neophodna jasna podrška žrtvama seksualnog nasilja i ukazala da je prijavljivanje jedini način da se izvršilac izvede pred lice pravde.

Gojković je ukazala da je ispovest glumice Milene Radulović o seksualnom zlostavljanju koje je pretrpela pokrenulo lavinu u našoj javnosti, da je Srbija dobila svoj prvi slučaj Harvi Vajnštajn, i apelovala na sve u društvu da pruže podršku.

"Želim da apelujem da svi damo podršku žrtvama seksualnog zlostavljanja, da ih ohrabrimo da prijave seksualno nasilje", rekla je Gojković i podsetila i da je prethodno i glumica Danijela Štajnfeld u javnosti rekla da je jedan moćnik iz srpske filmske industrije silovao i da je važno da ohrabrimo i Danijelu, koja je prva skupila snagu da progovori, da tog počinioca i prijavi.

Gojković je naglasila da se zato moramo intenzivnije boriti protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja kako bi podstakli i druge žene da prijave zlostavljanje.

Ministarka pravde Maja Popović danas je, na prvom multisektorskom društvenom dijalogu posvećenom stanju rodne ravnopravnosti rekla da podržava sve žrtve nasilja, poštujući pretpostavku nevinosti.

"Važno je da mediji proprate i ishod postupka i da tako svi preventivno delujemo, kao u smislu generalne prevencije sprečavanja nasilja nad ženama", rekla je ministarka pravde.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović izjavio je danas, povodom izjave glumice Milene Radulović da je od učitelja glume preživela seksualno zlostavljanje kao maloletnica, da "Milenina hrabrost menja srpsko društvo nabolje", saopšteno je iz ovog Ministarstva.

"Puna podrška glumici Mileni Radulović u borbi koju, ipak, koliko god se mnogi od nas trudili da budemo uz nju, vodi sama", naveo je Dmitrović u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je "njena odluka da izađe pred javnost i kaže šta joj se dogodilo, svesna svih mogućih reakcija, herojski je čin".

"Drama kroz koju prolazi, unutrašnji lomovi, predrasude na koje sigurno nailazi, komentari tipa 'šta ti je to trebalo', samo dodatno podižu njen čin na nivo koji će, duboko verujem, srpsko društvo promeniti na bolje. Najveći domet onoga što je učinila Milena Radulović nije samo razobličavanje jedne vrste sekte, koja je godinama pred našim očima egzistirala u centru Beograda, a njen vodja bio cenjen i uvažavan u našem društvu, već ulivanje hrabrosti sigurno značajnom broju devojčica i žena koje ćutke, iza zaključanih vrata, trpe seksualno nasilje, da prijave one koji to nasilje čine", prenosi Vlada Srbije Dmitrovićevu izjavu.

Dmitrović je naveo da će Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju uvek biti na strani ugroženih i činiti sve što je u njegovoj moći da ih zaštiti i odbrani.

Podršku je prethodno dala i potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović koja je saopštila da ohrabruje svaku ženu da prijavi nasilnika i poručila žrtvama da "nisu same".

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da su pripadnici MUP-a uhapsili Aleksića zbog postojanja osnova sumnje da je u vremenskom periodu od 2012-2020. godine u prostorijama škole glume u Beogradu, čiji je vlasnik, seksualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dve za vreme izvršenja krivičnog dela bile maloletne.

Saopštenje MUP-a usledilo je dan nakon što je Blic objavio priču da je glumica Milena Radulović je rekla da ju je reditelj više puta silovao.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article