EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Velika porota u američkoj saveznoj državi Džordžiji podigla je optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine, prenosi RTS.

To je četvrta krivična prijava protiv Donalda Trampa i druga koja ga tereti da je pokušao da promeni rezultate glasanja 2020. godine.

Optužbe, koje je podigla okružna tužiteljka okruga Fulton Feni Vilis, nove su u nizu pravnih problema za Trampa koji je favorit u trci za republikansku predsedničku nominaciju za izbore 2024. godine.

Tužioci su podigli optužnicu od 98 stranica protiv Trampa i njegovih saradnika od 41 tačke, uključujući optužbe falsifikovanje i reketiranje. Pored Trampa, optuženo je još 10 osoba, uključujući bivšeg Trampovog šefa kabineta Marka Medouza, kao i advokate Rudija Đulijanija i Džona Istmana.

U optužnici se pominje 30 drugih saučesnika, iako nisu imenovani niti optuženi.

Tramp i ostali optuženi imaju rok do podneva, petka, 25. avgusta, da se dobrovoljno predaju, umesto da budu uhapšeni”, rekao je Vilis.

Ona je rekla da namerava da sudi svih 19 optuženih zajedno.

Slučaj zbog kojeg su optuženi odnosi se na telefonski poziv od 2. januara 2021. godine u kojem je Tramp vršio pritisak na najvišeg izbornog zvaničnika Džordžije Breda Rafenspergera da “pronađe” dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gde je Tramp izgubio sa malom razlikom.

Rafensperger je odbio da to učini. Na vebsajtu suda okruga Fulton bilo je objavljeno da je Tramp, između ostalog, optužen za ucenu državnih zvaničnika, zaveru za davanje lažnih izjava i zahtevanje od javnog zvaničnika da prekrši svoju zakletvu.

U okrugu Fulton bile su jake mere bezbednosti oko sudnice u centru Altante, a okupio se i veliki broj medijskih ekipa. Tramp negira optužbe, navodeći da su sve optužbe protiv njega politički motivisane i da predstavljaju, kako navodi “lov na veštice”.

Protekle dve i po godine, okružna tužiteljka Fani Vilis je istraživala postupke Trampa i drugih pojedinaca u pokušajima da preokrenu njegov poraz u Džordžiji, gde ga je malom većinom glasova pobedio demokrata Džo Bajden.

Originalni tekst