Naslovna Iz minuta u minut Podaci o LOKACIJI u mobilnoj mreži pomažu spasiocima na moru

Podaci o LOKACIJI u mobilnoj mreži pomažu spasiocima na moru

Da bi brže pronašla plovila koja se na moru nađu u nevolji, Obalska straža Sjedinjenih Američkih Država odnedavno koristi podatke iz mreže mobilne telefonije pomoću kojih je moguće locirati korisnike mobilnih telefona.
Osim Obalskoj straži, softver koji ovo omogućava besplatno je dostupan i drugim spasilačckim službama, navodi AP.
"To značajno skraćuje vreme koje provedemo tragajući za nekim, a spasilačke ekipe brže izađu na teren", kaže jedan predstavnik Obalske straže, koja je prošle godine prva testirala sistem a zatim ga krajem marta uvela u upotrebu.
Nakon što pomoću softvera pošalje svoj broj mobilnog telefona, pomorac u nevolji mora da odobri prosleđivanje GPS podataka o svojoj lokaciji, posle čega Obalska straža dobija detaljne informacije o užem području u kojem se on nalazi.
Kako navodi AP, sistem funkcioniše jedino ako je na mobilnom telefonu aktivirana mogućnost lociranja, i to u u dometu od 28 do 37 kilometara van obale.
Foto EPA
Original Article

Must Read

Od juna letovi Er Srbije iz Niša i Kraljeva

Od juna letovi Er Srbije iz Niša i Kraljeva Objavljeno: 29.05.2020 Er Srbija je saopštila da, posle dobijanja odobrenja od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u junu ponovo pokreće letove iz Niša i Kraljeva. Foto: Petar Vojinović/Tangosix.rs / Avion Početak obnavljanja letova iz Niša planiran je od 16. juna, dok će avioni srpske nacionalne avio-kompanije iz Kraljeva leteti počev od 30. juna 2020. godine, navodi se u saopštenju. U periodu između 16. i 30. juna iz Niša će biti ponovo pokrenute linije do Frankfurta (Han) i Nirnberga, dok će se posle 1. jula leteti i do Hanovera, Salcburga i Tivta, dok se iz Kraljeva, od 30. juna planira obnova letova do Beča. Generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit rekao je da će se na obnovi letova do drugih destinacija do kojih se letelo iz Niša i Kraljeva raditi tokom narednog perioda, uz pažljivo praćenje situacije i sagledavanje svih faktora. Tačan red letenja i nedeljne frekvencije biće objavljen na sajtu kompanije...

Vučić: Srbija na evropskom putu, ali neće ići protiv saveznika koji su joj pomogli za vreme pandemije

Vučić: Srbija na evropskom putu, ali neće ići protiv saveznika koji su joj pomogli za vreme pandemije Objavljeno: 29.05.2020 | Ažurirano: Pre 1h Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ostaje na evropskom putu, ali da neće nikada biti protiv svojih saveznika koji su joj pomogli za vreme pandemije. Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić Aleksandar Vučić je na otvaranju međunarodne konferencije "Svet posle koronavirusa" u Beogradu rekao da se više stvari u svetu promenilo u prethodnih šest meseci, nego u prethodnih 20 do 30 godina. "Tih šest meseci doneli su drastične i dramatične promene u svetu geopolitike i ekonomskoj snazi i onome kakav će uticaj pojedine zemlje, blokovi i regioni imati na događaje u svetu u budućnosti", rekao je Vučić, prenosi RTS. "Ako pogledate uticaj koji je kriza imala na ekonomije, uvidećete veliku snagu sa kojom iz pandemije izlaze dve sile Nemačka i Kina", rekao je Vučić i dodao da ih u političkom, ekonomskom i vojnom smislu prate S..

SJAJNE VESTI ZA SVE LJUBITELJE FESTIVALA! Novi datum održavanja Beogradskog Manifesta

Beogradski Manifest, jedan od najlepših porodičnih manifestacija koje Beograd i Srbija imaju, trebalo je da počne na današnji dan. Veliki Festival manifestacija, destinacija i degustacija je za svoje šesto izdanje pripremao mnogobrojne nove zanimljive sadržaje za svoje posetioce koji su ipak morali da sačekaju neko bolje vreme. Kako se epidemiološka situacija značajno poboljšava i stižu ohrabrujuće vesti od strane Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba o dozvoli javnog okupljanja na otvorenom do 1.000 ljudi od juna meseca, nadamo se kao organizatori da će se već tokom jula steći potrebni uslovi za održavanje velikih festivala poput Beogradskog Manifesta koji privlači više hiljada posetilaca dnevno. U skladu sa novim informacijama, doneta je odluka da je za novi datum održavanja festivala predviđen 17. do 19. jul i da će se dalje aktivno pratiti razvoj situacije poštujući sve preporuke nadležnih institucija. Imajući u vidu složenost situacije u kojoj smo se našli, prioriteni cilj j..

(VIDEO) Mnogi ne znaju odgovor na ovo jednostavno pitanje: Ko ima prednost na ovoj raskrnici?

Na slici se nalazi uobičajena situacija iz saobraćaja na kakvu vozači svakodnevno nailaze. Tri automobila, bez saobraćajnih znakova, semafora ili policajca koji regulišu saobraćaj. Zeleni skreće levo, dok crveni i plavi idu ravno. Ko ima prednost? Odgovor nisu uspeli lako da nađu na društvenim mrežama. Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom, vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi s njegove desne strane. Pravilo desne strane je jedno od osnovnijih pravila u saobraćaju i svi vozači morali bi da ga budu svesni. Izuzetak od tog pravila su tramvaji koji u svim slučajevima imaju prvenstvo prolaza (osim ako nije saobraćajnim znakom određeno drugačije). Najveći prioritet imaju vozila pod pratnjom te vozila sa uključenim rotacijama poput policije ili hitne pomoći. Vozač koji na raskrsnici skreće levo, dužan je da propusti vozilo koje dolazeći iz suprotnog smera na raskrsnici zadržava smer kretanja ili skreće udesno, osim ako je znakom određeno drugačije. Pratite nas na društ..

ŽENA POGREŠNO SKRENULA NA MOSTU, a onda je usledila NEVEROVATNA DRAMA SA BIZARNIM KRAJEM

Žena koja je vozila ukradeni automobil u kojem je pronađeno 2,3 kg zlatnih pločica u vrednosti 130.000 dolara i kesicu marihuane možda bi prošla neopaženo vozeći iz američke države Mičigen u Kanadu. Međutim u Kanadi je završila slučajno jer je pogrešno skrenula na most Blu Voter sa šest traka pa ju je pri povratku u Sjedinjene Države na carini zaustavila policija. Prema američkoj carinskoj službi, neimenovana žena je pogrešno skrenula i završila u Kanadi. Zatim se okrenula i morala je da prođe kroz carinu da bi ponovo ušla u Sjedinjene Države. Ovde su stvari krenule loše po nju jer je sistem prepoznavanja registracija dojavio kako je vozilo prijavljeno kao ukradeno. Po zaustavljanju je bez otpora privedena u pritvor, a službenici carine su tada pregledali ukradeno vozilo. Na njihovo iznenađenje, pronašli su 2,3 kg zlatnih pločica i više od 30 grama marihuane. Žena, automobil, zlato i marihuana, predati su državnoj policiji u Mičigenu, koja je pokrenula istragu u slučaju 43-godišnj..