Počinju onlajn konsultacije evroparlamentaraca sa predstavnicima parlamentarnih stranaka

Predstavnici Evropskog parlamenta i predstavnici poslaničkih grupa u srpskom parlamentu počinju danas onlajn konsultacije o unapređenju izbornih uslova u Srbiji.

Skupština Srbije Foto: Insajder
Skupština Srbije Foto: Insajder

Evroparlamentarci će prvo u 12.00 razgovarati sa poslanicima Srpske napredne stranke (SNS), a sat vremena kasnije, u 13.00, sa poslanicima Socijalističke partije Srbije (SPS), najavio je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Dačić je rekao i da će početi da zakazuje razgovore sa strankama koje ne žele posredovanje stranaca, odnosno predstavnika Evropskog parlamenta, kao što su Srpska radikalna stranka (SRS), pokret Dosta je bilo (DJB), Srpski patrotski savez (SPAS), Demokratska stranke Srbije (DSS)…

Evroparlamentarci će, po dogovoru, nakon završetka sastanaka sa predstavnicima političkih stranaka na vlasti i iz opozicije Dačića obavestiti kako su protekli.

Šef posrednika Evropskog parlamenta (EP) Vladimir Bilčik u dijalogu o unapredjenju izbornih uslova u Srbiji izjavio je ranije da je medjupartijski dijalog "jedan od ključnih prioriteta" na putu Srbije ka članstvu u EU.

Opozicione stranke nisu dosad uspele da se usaglase o jedinstvenom delovanju u pregovorima oko izbornih uslova.

Dijalog vlasti i opozicije održan je i prošle godine pred parlamentarne izbore na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a zatim i uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Tada je dogovoreno da bude nastavljen nakon održavanja izbora koji je deo opozicije bojkotovao.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article