Index.hrdanas 10: 56

Počinje samit BRICS-a: Putin neće doći, poslao Lavrova 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Vođe država članica skupine BRICS sastaju se u Južnoafričkoj Republici danas dok se labavo udruženje privrede u nastajanju nastoji nametnuti kao protivteža dominaciji zapada u globalnim pitanjima.

Takozvane zemlje BRICS, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, čine četvrtinu svetske privrede, a uoči njihovog trodnevnog samita u Johanesburgu, porastao je interes za pridruživanjem među drugim zemljama.

Putin neće doći, poslao je Lavrova

Sigurnost je pojačana širom grada gde će južnoafrički predsednik Kiril Ramaposa ugostiti kineskog kolegu Si Đinpinga, indijskog premijera Narendru Modija, brazilskog šefa države Luiza Inasia Lulu da Silvu i 50-ak drugih vođa.

Ruski predsednik Vladimir Putin, za kojim je raspisana međunarodna poternica zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, neće lično prisustvovati sastanku na vrhu, već je poslao ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Predstavljajući 40 odsto svetskog stanovništva na trima kontinentima, s privredama na različitim stupnjevima razvoja, BRICS spaja zajednička želja za svetskim poretkom za koji zemlje članice smatraju da bolje odgovara njihovim interesima i rastućoj snazi.

Tema njihovog 15. samita je „BRICS i Afrika“, a odvija se u vreme kada se kontinent ponovno pokazuje kao diplomatsko bojište Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine, koje se bore za privredni i diplomatski uticaj.

Ramaposa je veče pre početka sastanka rekao da njegova zemlja „neće biti uvučena u naticanje između globalnih sila“ i snažno je potvrdio dugoročnu južnoafričku politiku nesvrstanosti.

Raste interes za blokom

„Pozvat ćemo međunarodnu zajednicu da se ponovno usredsredi na pitanje razvoja, promatraćemo veću ulogu BRICS-ovim mehanizmom saradnje u globalnom upravljanju te ojačati glas BRICS-a“, rekao je kineski predsednik Si u članku objavljenom u južnoafričkim medijima u ponedeljak.

Raste interes za blokom, koji je započeo udruživanjem četirma zemalja 2009, no iduće se godine proširio kada mu se pridružila Južnoafrička Republika. Uoči samita, najmanje 40 država je izrazilo zanimanje za pristupanje, uključujući Iran, Saudijsku Arabiju, Bangladeš i Argentinu, kažu zvaničnici.

JAR će vođama skupine predstaviti predlog proširenja članstva, a odluka o tom pitanju se očekuje na zatvaranju samita.

Međutim, analitičari su oprezni. Pitanje proširenja BRICS-a je podelilo blok, a osobito dve najsnažnije članice, Kinu i Indiju.

Kina je sklona proširenju uticaja BRICS-a

Kina je sklona brzom povećanju broja članica BRICS-a i proširenju njegovog uticaja, no promatrači tvrde da je Indija nepoverljiva prema namerama njenog regionalnog suparnika.

„Moguće daljnje proširenje će se razmotriti tokom godine, a odluka neće biti donesena na samitu kako bi se dobilo na vremenu“, smatra Dženi Rosov, profesor globalne političke ekonomije na Univerzitetu Vitvatersrand u Johanesburgu.

BRICS deluje na osnovu konsenzusa, što predstavlja „veću prepreku“ u donošenju odluka, rekao je Džeki Kilers, osnivač Instituta za sigurnosne studije (ISS). „Dugoročno, moj stav je da je neizbežnost kinesko-indijsko suparništva verovatno veći izazov s kojim će se BRICS u nekom času (morati) suočiti“, kazao je AFP, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst