Početak kraja Ziđina ili radnika 1Foto: Srbija Ziđin Koper

Ako se u nekom gradu protestovalo protiv zagađenja, kompanija, države, onda je to Bor. Nisu problemi počeli dolaskom Ziđina, ali se jesu produbili oni koji su se godinama gurali pod tepih.

Setimo se februara ove godine. Gotovo svake večeri održavani su zborovi u selima oko Bora. Ljudi su tamo iznosili probleme, molili Ziđin da se dogovore, ali nekako pred lokalne izbore sve je utihnulo.

Meštani Krivelja, Oštrelja, Slatine na zborovima su zatražili tada od kompanije Ziđin da objasni dugoročne i kratkoročne planove rudarenja, kao i kako planira da sredi infrastrukturu koja je, kako su oni tada kazali, u katastrofalnom stanju.

S jednog od skupova gradonačelnik Bora je ispraćen zvižducima, a nakon toga meštani su blokirali put Bor – Krivelj.

Blokade su trajale danima, ali niko nije imao sluha za meštane. Ostali su sami – kao da se nisu borili za sve Borane već samo za svoje interese.

Došli su i prošli izbori. Neki koji su stajali uz meštane borskih sela rame uz rame, sada tako stoje uz vlast – građani su izigrani.

Ovih dana „problem“ je zakucao i na vrata radnika kompanije Ziđin.

Sindikalne organizacije kompanije Ziđin Kuper u Boru zatražile su od Vlade Srbije i resornih ministarstava privrede, energetike i rada da hitno reaguju zbog novog Pravilnika o radu kojim se, kako su oni tvrdili, „umanjuju zarade za ključna radna mesta za oko 30.000 dinara“.

Pregovori gotovo da nisu počeli, a već su propali. Sindikati su najavili štrajk, a Ziđin demantovao da će zarade biti smanjene.

Oko hiljadu radnika Ziđin Kupera protestovalo je u utorak ispred generalne direkcije te kompanije, zbog nezadovoljstva novim Pravilnikom o radu

Vijorile su se zastave, mahalo se transparentima, a često su govornici prekidani povicima „ovo je Srbija“, „ua“, „lopovi“.

Sindikati najavljuju radikalizaciju protesta koji uključuje i obustavu rada, a na proteste će, kako su istakli, biti pozvane i porodice zaposlenih.

Nije protest u Boru koji je u utorak održan ni početak ni kraj problema sa kompanijom iz Kine – izgleda da je ovo samo početak kraja. Ali, kako se iz mase čulo „ili za naše radnike, ili za Ziđin“.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst