Počeo rat u Nagorno-Karabahu, predsedništvo Azerbejdžana pozvalo Jermene da predaju oružje 1Foto: Shutterstock/Bumble Dee

Predsedništvo Azerbejdžana pozvalo je danas jermenske separatističke snage u Nagornom Karabahu da polože oružje, ocenjujući da je to uslov za početak pregovora.

„Ilegalne jermenske oružane snage moraju da podignu belu zastavu, da predaju oružje i da se ilegalni režim raspusti. U suprotnom, antiterorističke operacije će se nastaviti do kraja“, saopštilo je azerbejdžansko predsedništvo.

Te vlasti su danas navele da su pokrenule „antiterorističke operacije“ protiv snaga Jermenije u Nagorno Karabahu, oblasti oko koje se spore te dve države.

Ubrzo posle toga su jermenske separatističke vlasti u toj enklavi javile da su glavni grad Nagorno Karabaha Stepanakert i drugi gradovi u toj oblasti na meti „jakih napada“.

Jermenske vlasti tvrde da je, prema poslednjem, bilansu  u Nagorno-Karabahu, poginulo 25 ljudi, od čega dva civila.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana ranije je objavilo kako je pokrenulo akciju u regiji Nagorno-Karabah, koja je pod kontrolom Jermenije. Reč je o regiji koja je predmet spora i sukoba već celi niz godina.

Prijavljeno je da je jedanaest azerbejdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji mine i još jednom incidentu.

U glavnom gradu Karabaha zabeležene su sirene za vazdušnu opasnost.

Portparol UN: Situacija vrlo zabrinjavajuća

Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dijarik kazao je da je situacija u Nagorno-Karabahu „vrlo zabrinjavajuća.

„Vrlo je važno da sve aktivnosti prestanu i da se obe strane vrate održivom dijalogu kako bi se izbegli dalji sukobi“, rekao je.

Dva suseda, Azerbajdžan i Jermenija, dva puta su zaratili zbog Nagorno-Karabaha.

Prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine.

Od decembra Azerbejdžan de fakto blokira jedini put u enklavu iz Jermenije, poznat kao Lačinski koridor, prenosi Indeks.

Kako piše agencija Beta, Nagorno Karabah i veliki deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994. godine, ali Azerbejdžan je te teritorije i delove Nagorno Karabaha povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine.

Taj rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i kontingent ruskih mirovnih snaga je u Nagorno Karabahu.

Azerbejdžan međutim tvrdi da posle primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast.

Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom što je izazvalo nestašicu i hrane i lekova u tom regionu.

Jerevan optužuje Baku koji negira optužbe, da izaziva humanitarnu krizu u Nagorno Karabahu blokiranjem „Lačinskog koridora“ od kraja 2022. godine.

Jermenija optužuje i Rusiju da ne čini ništa, piše Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst