(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Šesnaesti protest “Srbija protiv nasilja” počeo je u Beograu u 19 časova. Građani su oko 18: 30 počeli da se okupljaju ispred Doma Narodne skupštine, nakon čega kreću u šetnju Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, potom Beogradskom do Slavije, te u Nemanjinu do zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo prosvete.

Ispred Ministarstva će se održati govori, pa će se nastaviti šetnja Ulicom kneza Miloša do Londona, te u Kralja Milana i ići se do zgrade Predsedništva.

Tema protesta je prosveta. Ulazimo u novu školsku godinu,a znamo kako je završena prošla školska godina. Jedan od razloga je da ukažemo na probleme nasilja i bezbednosti, a još nema instrukcije kako započeti školsku godinu i kako se suočiti sa nasiljem sa kraja školske gdine . Udžbenici se kupuju na rate, a luksuzni stanovi na keš i to je ono što možemo da kažemo o stanju u prosveti. Nastavnici imaju plate ispod republičkog proseka, a botovi skoro doplo veće plate od njih. To mora da bude tema razgovora o prosveti. Deca i kumovi političara voze skupe automobile, a istovremeno imamo 400 000 dece koja nemaju sve obroke“, Zoran Lutovac, lider DS.

Podsećamo, na spisku zahteva građana koji protestuju je smena ministra policije Branislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina, smene članova Saveta REM-a, oduzimanje frekvencija televizijama koje „promovišu mržnju i nasilje“ (Pink i Hepi), smena rukovodstva RTS, ali i gašenja tabloidnih medija koji „objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks“.

Proteste organizuje deo opozicionih parlamentarnih stranaka – Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, stranka Zajedno, Zeleno levi front/Ne davimo Beograd i Narodni pokret Srbije.

Originalni tekst