Počelo ustoličenje patrijarha Porfirija

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije biće ustoličen danas na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Ustolienje patrijarha Porfirija Foto: Srđan Ilić
Ustolienje patrijarha Porfirija Foto: Srđan Ilić

SPC je najavila da Sveta Arhijerejska Liturgija, na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja, počinje u devet časova, čime novi patrijarh preuzima sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je upražnjen, trebalo bi da mu preda poglavarska znamenja – žezlo, panagiju i belu patrijarašku panu.

Prilikom ustoličenja novoizabrani patrijarh drži pristupnu besedu.

Ustolienje patrijarha Porfirija Foto: Srđan Ilić
Ustolienje patrijarha Porfirija Foto: Srđan Ilić

Naknadno će biti određen termin kada će patrijarh Porfirije, kakav je običaj, biti uveden i u tron u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu SPC.

Patrijarh Porfirije obavestiće o svom ustoličenju ostale autokefalne crkve, koji mu na to odgovaraju čime, može se reći, priznaju njegov izbor za poglavara SPC.

Njegova puna titula glasi arhepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski.

Porfirije je za patrijarha izabran juče na Saboru održanom u Hramu Svetog Save, a odmah posle izbora služeno je blagodarenje i molitva za dug život. On je na jučerašnjem zasedanju Sabora dobio je 31 glas.
Vladika bački Irinej dobio je 30, dok je episkop banjalučki Jefrem dobio 25 glasova.

U prvoj izjavi nakon izbora pozvao je sve da se mole Bogu za njegovu malenkost.

"Danas, prizivajući blagoslov Božiji na svu braću i sestre, decu naše Svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svet, molim sve da se mole Bogu za moju malenkost da se, zajedno idući putem koji su proputili naši sveti preci, udostojimo carstva nebeskog", rekao je patrijarh Porfirije za televiziju SPC TV Hram.

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu SPC patrijarha Irineja, koji je preminuo od korone pre tri meseca, što je i rok do kada je morao da bude izabran novi crkveni poglavar.

Govoreći o izboru Porfirija za poglavara SPC, verski analitičar Draško Đenović je ocenio da je to izbor kojim je vlast zadovoljna i da godine novog patrijarha govore da je crkva birala nekoga ko će moći da je vodi narednih 30 ili 40 godina.

Novoizabrani patrijarh Porfirije Perić bio je od 2014. godine četvrti mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske. Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

Zamonašio ga je 1986. njegov duhovni otac Irinej (Bulović), sadašnji episkop bački. Poslediplomske studije pohađao je na Bogoslovskom fakultetu Nacionalnog i Кapodistrijskog univerziteta u Atini (1987-­1990.). Na istom učilištu stekao je zvanje doktora nauka (2004.).

Vanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govori grčki i engleski, a služi se ruskim jezikom.

Posebno se angažovao i na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti, pa je , kako je saopštila SPC, 2005. formirao terapijsku zajednicu „Zemlja živih“ za lečenje narkomanije, koja danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Zajedno sa grupom stručnjaka: psihologa, lekara, kriminologa, sociologa, osnovao je građansko udruženje koje se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih verskih sekti i kultova. Već deceniju je predsednik Upravnog odbora Humanitarnog fonda „Privrednik“, koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Skupština Srbije ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, izabrala 2005. godine za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Savet ga je za svog predsednika izabrao 2008. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor mu je 2010. godine „poverio da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije“, te je od 2010. do 2011. godine bio i episkop vojni, a zatim koordinator za saradnju SPC i Vojske Srbije.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article