Prvo ročište po kolektivnoj tužbi Sanje Petrić, vlasnice „Galensa“ protiv članova Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ i Udruženja „Fruškać“, održano je danas u 10.15 časova u Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Podsetimo, vlasnici kompanije Galens, Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine uputili su niz SLAPP tužbi protiv članova Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ i Udruženja „Fruškać“.

Kako navode u pokretu „Odbranimo šume Fruške gore“ oni već dve godine pokušavaju da ukažu na niz neregularnosti i kršenja zakona na teritoriji Nacionalnog parka od strane Petrića nakon što su kupili desetine hektara zemlje na potezu Kesten i od Eparhije sremske dobili na korišćenje šumu, koja se nalazi u granicama Nacionalnog parka.

Iz udruženja smatraju da su Petrići protivzakonito ogradili to područje i tako blokirali tri javna (atarska) puta na Fruškoj gori koja su oduvek bila na raspolaganju lokalnom stanovništvu i posetiocima Nacionalnog parka.

Aktivisti ističu i da su po zakonu vlasnici nepokretnosti u nacionalnim parkovima dužni su da dozvole pristup građanima, te iz tog razloga nije dozvoljeno ograđivanje poseda.

Poslednja protestna šetnja koju je organizovao Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ bila je u oktobru 2021. sa ciljem da se skrene pažnja na devastaciju Nacionalnog parka i javnog dobra od porodice Petrić na potezu Kesten.

Tom prilikom isečen je katanac na kapiji koji blokira put i deo nepropisno postavljene žičane ograde oko šume, čime su učesnici šetnje simbolično oslobodili put na Kestenu za ljude i sav živi svet. Reč je o Kestenu i lokaciji na kojoj je Galenu urbsanistički dozvoljena izgradnja velikog ugostiteljskog kompleksa.

Dalja šetnja kroz šumu bila je blokirana masivnim zemljanim radovima. Učesnici su bili prinuđeni da prođu rubom privatnog poseda koji je u granicama Nacionalnog parka, na šta su Petrići odgovorili brojnim tužbama.

Tužbe koje je podeo bračni par Petrić su:

  • Krivična tužba za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti Nebojše i Sanje Petrić – traži se godinu dana zatvora.
  • Tužba za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Nebojše Petrića, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu – traži se odšteta u iznosu od 800.000 RSD.
  • Tužba za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Sanje Petrić, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu – traži se odšteta u iznosu od 800.000 RSD.
  • Tužba protiv Dragane Arsić i Nikole Arežine iz Udruženja Fruškać za pretrpljenu materijalnu štetu zbog presecanja ograde na dva mesta i presecanje katanca na kapiji – potražuje se 200.000 RSD na ime naknade materijalne štete.
  • Tužba protiv Dragane Arsić, Nikole Arežine, Dušana Tomića i Petra Živanovića zbog smetanja državine od strane Sanje Petrić.

Ukupna vrednost tužbenih zahteva Galensa prema ova dva udruženja je oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“.

Tužilačka strana insistirala je na osporavanju izjašnjavanja odbrane po tužbi, te je navela da to kako je put izgrađen nije predmet postupka, već protivzakonito uništavanje imovine tužilje i onemogućavanje na mirno uživanje svoje imovine.

Tuženi ističu da je celo brdo ograđeno žičanom ogradom i da su blokirana tri javna nekategorisana puta, koja zapravo ne mogu biti javna s obzirom na to da se nalaze između tužiljinih parcelaistakli su advokati Sanje Petrić, prenosi 021.rs.

Oni su svoje tvrdnje potkrepili rešenjem o uslovima zaštite prirode za izgradnju puta, kao i spiskom od 10 lokaliteta koji se nalaze na Fruškoj gori, a ograđeni su.

Predložili su i saslušanje svedoka koji je prisustvovao presecanju ograde, a bio je na tužiljinoj parceli u vreme protestne šetnje aktivista.

Odbrana je istakla da jeste reč o javnim nekategorisanim putevima, ali da će se tuženi izjasniti na svedočenju. Zahtevali su i saslušanje više svedoka koji su takođe bili na protestnoj šetnji čemu se usprotivila tužena strana.

Sud će o ovim zahtevima tužilačke strane i odbrane odlučiti naknadno.

– Simboličnim presecanjem katanca oktobra 2021. na kapiji koja je stavljena na javni, nekategorisani put koja je nas sprečila da prođemo kroz državni deo Nacionalnog parka, kroz manastirski deo Nacionalnog parka smo uradili ono što smatramo da je pravedno i hteli smo da pokažemo javnosti i institucijama da treba da rade svoj posao, da ne mogu da ignorišu sve ono što se dešava već treću godinu u Nacionalnom parku. Da ne mogu da ignorišu i opstruiraju ceo pravni proces – rekla je Dragana Arsić za Luftiku i dodala da želi da veruje da će sudija suditi po paragrafima.

– Ni ja, a ni ostali članovi pokreta nisu podlegli pritisku da odustanemo od borbe. Kako je tekla naša aktivistička borba dobijali smo sve veću podršku i prosto nas je to osnaživalo i davalo snagu i hrabrost da idemo dalje. Nijednog momenta nismo odustali zato što znamo da su istina, pravda i zakon na našoj strani – kaže Arsić.

Arsić ističe da aktivisti nemaju ništa protiv fizičkih lica, Petrića, Petrovića, Markovića, već da imaju problem sa našim institucijama koje su sve to dozvolile.

– To je to zapravo poruka celog našeg delovanja i borbe. Problem su institucije koje ne rade svoj posao – zaključuje Arsić.

Članova Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ i Udruženja „Fruškać“ poručuju da neće odustati od borbe za Frušku goru bez obzira na to koja privatna lica ili firme ugrožavaju ovo društveno dobro.

Sledeće ročište na kom će biti saslušane stranke u postupku, Sanja Petrić i Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore, zakazano je za 24.maj u 10.00 časova.

Vlasnici Galensa tuže novosadske aktiviste, traže 2 miliona dinara za duševne boli

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)