Vakcinacija dece protiv poliomijelitisa (dečije paralize) počela je danas u centru Pojasa Gaze, saopštio je jedan zvaničnik AFP-u uoči „humanitarne pauze“ ratovanja koju su objavile UN da bi se to omogućilo.

„Timovi Ministarstva zdravlja (vlasti Hamasa), UNRWA i nevladinih organizacija počelesu u subotu kampanju vakcinacije protiv poliomijelitisa u centralnom pojasu Gaze“, rekao je doktor Musa Abed, direktor prve pomoći u Ministarstvu zdravlja vlade Hamasa.

Prvi slučaj dečije paralize nedavno je potvrđen kod desetomesečnog deteta u Pojasu Gaze, gde je ta bolest bila iskorenjena pre dvadesetpet godina.

UN su poslale 1,2 miliona vakcina koje se piju.

Roditelji koji su primili prvu oralnu primenu dve kapi, a dve doze vakcine su potrebne u razmaku od jednog meseca, rekli su za AFP da strahuju od epidemije među decom te male teritorije s 2,4 miliona stanovnika koji su skoro svi raseljeni tokom rata.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u četvrtak saopštila da su izraelske vlasti pristale na nekoliko „humanitarnih pauza“ od po tri dana u Gazi da bi se omogućila vakcinacija 640.000 dece protiv dečije paralize.

Zbog oštećenih puteva i raseljenog stanovništva UN su najavile da će možda trebati dodatni dan za svaku oblast.

Sporazum predviđa da se humanitarna pauza svakog dana između ranog jutra i ranog popodneva, bude kasnije produžena.

Po UN, „potrebno je najmanje 90% pokrivenosti dece vakcinom tokom svake faze vakcinacije da bi se zaustavila epidemija“.

Post Views: 44

Originalni tekst