Počela liturgija u Hramu Svetog Save, kasnije opelo i sahrana patrijarha Irineja

Pre 31min

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru, koja je predviđena kao zagrobno mesto i za sve buduće poglavare Srpske pravoslavne crkve (SPC). U 9 časova počela je liturgija, a zatim slede opelo i sahrana.

Sahrana parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić
Sahrana parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

U Hramu Svetog Save prisutni su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i drugi.

Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovek mira

Episkop Bački Irinej rekao je da je pratrijarh Irinej bio ponekad izložen nepravednim osudama – neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i crkvi, a treći kako je suviše popustiljiv i spreman na kompromise.

Sahrana parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić
Sahrana parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

"Ništa od svega toga nije istina zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovek mira, mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima", rekao je episkop Bački i dodao da ga "ispraćamo više sa radošću, nego sa žalošću".

On je navodio delove iz njegove biografije. Kako je istakao, u pojedinim mestima imao je tu čast da bude u isto vreme kad i on, te sada daje i lično svedočenje.

"Sve moguće ratove bežanije raskole koji su potresali našu crkvu, sve je on to morao da preživi i da da istinski odgovor na sve izazove i iskušenja", rekao je on.

Kako smatra, patrijarh je zbog toga bio omiljen kod ogromne većine ljudi, naročito onih koji imaju duhovnu svest.

"Umeo je da sačuva hladnokrvnost, uzvrati pažnjom, dobrotom dobrim delima ljudima koji su mu nanosili nepravdu na ovaj ili onaj način", naveo je episkop.

Aleksandar Vučić na sahrani parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vučić na sahrani parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

On je besedu završio, kako je rekao, rečenicama koje su izrečene ovih dana, a koje je izrekla stvarna, a ne lažna intelektualna elita: "Njegova mekoća je bila njegova snaga, uzdržanost mudrost".

Zaupokojenu liturgiju u Hramu Svetog Save služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva SPC i gostiju iz drugih pomesnih pravoslavnih Crkava.

U nastavku liturgije biće služeno opelo.

Vernici ispred Hrama Svetog Save tokom sahrane parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić
Vernici ispred Hrama Svetog Save tokom sahrane parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

Planirano je da se besedama od patrijarha Irineja oproste i starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić, mitropolit Hrizostom, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Sinod je poručio građanima da će se SPC tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi, kao i da je zbog toga obezbeđen direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije.

Takođe, Sinod je saopštio da, u skladu sa Ustavom, SPC preuzima dužnosti patijarha, a da će predsedavati mitropolit Hrizostom, koji je i najstariji po činu u ovom telu. Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke izabran je episkop šumadijski Jovan.

Građani su juče patrijarhu mogli da odaju počast u Sabornoj crkvi, gde veliki broj ljudi i sveštenstva nije nosio masku i poštovao predviđenu distancu.

Vernici na sahrani parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić
Vernici na sahrani parijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

Kovčeg s telom patrijarha je bio otvoren, a preko je stavljeno i providno staklo. Uprkos tome, brojni građani celivali su kovčeg.

Patrijarh SPC Irinej preminuo je u petak u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom.

Sumirajući deceniju koju je proveo kao poglavar, početkom ove godine, rekao je da živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju, pa tako nije jednostavno ni biti patrijarh, navodeći da se trudio i činio sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem.

Srpska pravoslavna crkva je objavila da je patrijarh Irinej preminuo u 7.07 sati u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.

Zbog smrti patrijarha, Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost od 20. do 22. novembra.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article