Pratiocima ratnih izveštaja u prethodnih par nedelja u uho su ušla imena nekih sela koja su donedavno bila neznana dalje od horizonta vidljivog sa lokalne crkve. Rusi su očistili Avdejevku i krenuli su dalje i ušli u borbe na liniji sela Berdiči–Orlovka–Tonenke. Pokušali su da iskoriste priliku i preduprede konsolidaciju ukrajinske odbrane. Kažu da se radi o nasilnom izviđanju, tj. po Rusima – izviđanju borbom. Na snimcima sa terena vide se pokušaji da se jurišnim odredima zauzmu ta sela i zasada Rusi su u većem delu Orlovke. Posebno je žestoko oko Berdiča, sela od četiri ulice.

Tamo su u borbe sa ukrajinske strane uvedeni delovi 47. mehanizovane brigade, jedinice formirane po obrascima NATO-a koja je početkom 2022. godine dobila borbena vozila pešadije M2A2 „bredli“ i sa njima pokušala da se probije ka Tokmaku (što nije ostvareno) i da odbrani Avdejevku (što takođe nije ostvareno). U međuvremenu dobili su i bataljon od 31 tenka M1A1 SA „abrams“ koji su uvedeni u borbe za Berdiče.

Prvi od njih uništen je 26. februara pogotkom dva drona, zatim nastradalo je još dva-tri komada od ruskih protivoklopnih vođenih raketa. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je jedan „abrams“ uništen direktnim pogotkom projektila 125 mm iz tenka T-72M3, i to od prvog hica, ali po svemu sudeći radi se o priči koja je progurana u propagandne svrhe da bi se omalovažio američki tenk. Snimci pokazuju da je ukrajinski „abrams“ pogođen raketom 9M113M-2 sistema „kornet“ koja se za dve i kusur godine rata iskazala kao najefikasnije protivoklopno sredstvo u ruskoj oružanoj sili. Da kažemo da takve rakete ima Vojska Srbija i nabavljene su u poslednjem momentu pred početak rata na istoku, doduše u nekoj boji peska jer su očigledno bile predviđene za nekog korisnika iz ambijenta koji nije nalik našem.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 21. MARTA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 26

Originalni tekst